Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα – Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους…

Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα – Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους…

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” με τα μέτρα ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγα 24ωρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής και τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας που θα ακολουθήσουν μία εβδομάδα μετά. Παράλληλα η κίνηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να μην επισκεφθεί την Τουρκία, δείχνει τις αποστάσεις που παίρνει η Ουάσιγκτον απέναντι στο ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο.

Το State Department αναφέρθηκε σε υψηλά ιστορικό επίπεδο των Ελληνοαμερικανών σχέσεων το οποίο επιβεβαιώνει τόσο η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ όσο και η στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ στην κρίση με την Τουρκία.

Τουρκία και εξοπλιστικά στο τραπέζι

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνάντηση που θα έχει ο Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό στην Κρήτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην κατοικία του πρωθυπουργού στα Χανιά και θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, πριν μεταβούν στην βάση της Σούδας, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν. Παράλληλα στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εξοπλιστικά, ενίσχυση των ναυπηγείων και τα ενεργειακά.

Μάικ Πομπέο

Ο Μάικ Πομπέο που έχει εκφράσει την ικανοποίηση του για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και την έναρξη του διαλόγου, αναμένεται να αναφερθεί στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη αμερικανικά κεφάλαια αρχίζουν να επενδύονται για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων Ελευσίνας, παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αγοράς φρεγατών από τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν καταθέσει προσφορά στο υπουργείο Άμυνας, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Ωστόσο σημαντικά είναι και τα σχέδια των ΗΠΑ και για την ενίσχυση της Σούδας καθώς συζητείται έντονα η αποχώρηση από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ. Μία τέτοια κίνηση θα ενδυναμώσει ακόμη περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενέργεια

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί στην Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Δένδια με τον οποίο θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στην συνέχεια θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την Τεχνολογία. Ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στον τομέα της ενέργειας ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και γι’ αυτό τον λόγο ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με εκπρόσωπους του συγκεκριμένου κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα - Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους Τούρκους - εικόνα 3

Άλλωστε δύο μεγάλα έργα στα οποία μετέχουν και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρώτο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP τα έργα του οποίου έχουν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και το δεύτερο αφορά τον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και βέβαια ο αγωγός EastMed για τον οποίο αντιδρά έντονα την Τουρκία καθώς την αφήνει εκτός. Το ενδιαφέρον είναι έντονο από την αμερικανική πλευρά για την προώθηση και ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, όπως και από την ελληνική κυβέρνηση καθώς θα αναβαθμιστεί σημαντικά στον ενεργειακό χάρτη.

Εξακολουθεί να προκαλεί η Άγκυρα

Παρά το γεγονός πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία της Συνόδου Κορυφής και των διερευνητικών επαφών η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε τις επεκτατικές του βλέψεις τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί την “γαλάζια πατρίδα” ενώ στην συνέχεια ανακοινώθηκε νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ρόδου.

Την ίδια στιγμή στο Καστελόριζο πετούν drone που παίζουν τον τουρκικό ύμνο ενώ έριξαν κόκκινη μπογιά πάνω στην ελληνική σημαία που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού, μάλιστα το γεγονός αυτό μεταδόθηκε από τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ερντογάν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή: www.thetoc.gr