Τέσσερα ευρωπαϊκά «ναι» για γρήγορη ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Τέσσερα ευρωπαϊκά «ναι» για γρήγορη ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
 

Ludovic Marin, Pool via AP

Το πρώτο πράσινο φως από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. στο δρόμο για ένταξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έλαβε σήμερα η Ουκρανία, κατά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο ο πρόεδρος Ζελένσκι με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνοδευόμενος από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Ιοάνις.

«Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ουκρανικού προεδρικού μεγάρου.

«Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. «Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε και εξέφρασε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ουκρανών.

Ο Σολτς σημείωσε πάντως πως ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν ορισμένοι όροι για την υποψηφιότητα για ένταξη. Ο Σολτς τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ «υπόκειται σε σαφή κριτήρια που πρέπει να πληρούν όλοι οι υποψήφιοι», αναφέροντας «ιδιαίτερα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Η Ιταλία «θέλει η Ουκρανία να έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε απ’ την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι μακρύς ο δρόμος.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε ξανά τον Ουκρανό ομόλογό του: «Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι για όσο χρειαστεί».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή τη σύστασή της.

Αναφορικά με τον βαρύ οπλισμό που απαιτεί το Κίεβο εδώ και εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, ο  Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία επιπλέον έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar. «Πέραν των δώδεκα Caesar που έχουν ήδη παραδοθεί, έλαβα την απόφαση να στείλουμε άλλα έξι», είπε ο Μακρόν.

Ζελένσκι: Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι . «Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο και να αποκτήσουν αυτό το καθεστώς υποψηφίου», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ντυμένος με το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ «μπορεί να ενισχύσει την ελευθερία στην Ευρώπη με έναν ιστορικό τρόπο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον  όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα ουκρανικά κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης, εναντίον όλης της ενωμένης Ευρώπης, εναντίον καθενός από εμάς, ενάντια στις αξίες μας», είπε.

Πηγή: www.efsyn.gr