Τα νέα σενάρια για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Τα νέα σενάρια για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Ρωσία και Δύση προετοιμάζονται για μία «δύσκολη» Παρασκευή στα βασικά μέτωπα του ουκρανικού, ενώ οι εκτιμήσεις, τα σενάρια και οι υπαινιγμοί για το μυστήριο με τους αγωγούς συνεχίζονται.

Το ζήτημα των διαρροών στους Nord Stream 1 και 2 αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια ημέρα, ωστόσο που αναμένεται εκρηκτική, καθώς η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει τελετή προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, στις οποίες έγιναν δημοψηφίσματα την περασμένη εβδομάδα.

Εκρηκτικά πολύ μεγάλης ισχύς

Το γερμανικό Spiegel παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών ασφαλείας, οι οποίες αναφέρουν ότι υψηλής αποτελεσματικότητας εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική θάλασσα.

Υπολογίζεται ότι εκρηκτικές συσκευές με αποτέλεσμα ανάλογο 500 κιλών TNT πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή των αγωγών, ενώ οι εκτιμήσεις αυτές, σύμφωνα με το Spiegel, οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ότι η φημολογούμενη επίθεση μπορούσε να γίνει μόνο από έναν κρατικό φορέα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας δεν έχει μπει στο παιχνίδι της σπέκουλας, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της Δύσης (όχι οι ΗΠΑ) αφήνουν υπαινιγμούς προς τη Μόσχα.

Η ρωσική πλευρά και η αντικειμενική έρευνα

Ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από ρωσικό αίτημα, η Μόσχα ζήτησε αντικειμενική διεθνή έρευνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους αγωγούς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να εξηγηθούν». Αναφερόταν σε σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, όταν είπε ότι «δεν θα υπάρχει πια Nord Stream 2» εάν η Ρωσία έστελνε στρατό στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε σήμερα ότι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν ασκήσεις τον Ιούλιο, με τη χρήση υποβρύχιου εξοπλισμού, κοντά στην περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές, για να προσθέσει ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλης έκτασης νατοϊκές υποδομές.

Χθες, ρωσικά ΜΜΕ, μετέδιδαν την είδηση ότι, σύμφωνα με στοιχεία του FlightRadar24, έχει καταγραφεί σημαντική παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στο σημείο των διαρροών, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», λέει Πούτιν

Θέση για το περιστατικό πήρε σήμερα το απόγευμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνομιλίας που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» πίσω από την πιθανολογούμενη δολιοφθορά. 

Θα λειτουργήσουν ξανά οι αγωγοί;

Πιο ασφαλή συμπεράσματα αναμένεται να βγουν με την ολοκλήρωση των ερευνών στο σημείο των διαρροών, με τη διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG να περιμένει επίσημη άδεια προκειμένου να ξεκινήσει την εκτίμηση της ζημιάς. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόσβαση στην περιοχή μπορεί να επιτραπεί μόνο αφού σταθεροποιηθεί η πίεση στον αγωγό και σταματήσει η διαρροή αερίου.

Αυτό ενδέχεται να συμβεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές της εταιρείας στο Reuters.  Παρότι κανένας από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική Θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις γερμανικές εκτιμήσεις, πάντως, μια επισκευή στους αγωγούς θεωρείται απίθανη, καθώς οι καταστροφές είναι εκτεταμένες, ενώ η εισροή θαλασσινού νερού αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω διάβρωση, κάνοντας τη μεταφορά φυσικού αερίου αδύνατη.

Πηγή: www.efsyn.gr