Συμφώνησαν σε μέτρα για την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής στον Ινδοειρηνικό

Συμφώνησαν σε μέτρα για την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής στον Ινδοειρηνικό

Τα οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα για την ανάσχεση της αύξησης της κινεζικής επιρροής στην περιοχή του Ινδοειρηνικού (Ινδικός και Ειρηνικός Ωκεανός) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των χωρών της Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τόκιο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή.

Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, οι τέσσερις χώρες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε «αλλαγή του στάτους κβο με τη βία», κυρίως στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού. «Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Κύριο οικονομικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής διείσδυσης της Κίνας θα αποτελέσει το πακέτο ύψους τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων (περίπου 47 δισ. ευρώ) που ανακοίνωσαν οι τέσσερις ηγέτες και θα αφορά τα επόμενα πέντε χρόνια και θα διατεθεί σε έργα υποδομών και επενδύσεις στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και την περιοχή για να προωθήσουμε τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», Ανέφεραν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.

Τα τέσσερα μέλη της Quad επισήμαναν επίσης ότι ανησυχούν για τα στρατιωτικά γυμνάσια του Πεκίνου και τις κινεζικές απόπειρες «ροκανίσματος» γύρω από τα νησιά του Ειρηνικού. Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων περιοχών, «στην επικίνδυνη χρήση πλοίων του λιμενικού και του ναυτικού και στις προσπάθειες να διαταραχθούν οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εξωχώριων πόρων άλλων χωρών», χωρίς ωστόσο να καταδικάζεται ξεκάθαρα η Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της Quad συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία ναυτικής εποπτείας, η οποία θα έχει στόχο να ενισχύσει την παρακολούθηση των κινεζικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Τα μέτρα αυτά, μαζί με το πακέτο των 50 δισ. δολαρίων, υιοθετούνται λόγω των προσπαθειών της Κίνας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες του Ειρηνικού, κυρίως με τα Νησιά του Σολομώντα, με τα οποία έχει υπογράψει συμφωνία ασφαλείας.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανήλθε σήμερα στις χθεσινές του δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν στρατιωτικά την Ταϊβάν για την περίπτωση εισβολής της Κίνας.

Ο Μπάιντεν σήμερα διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει το δόγμα της «στρατηγικής αμφισημίας» της Ουάσιγκτον έναντι της Ταϊβάν, το οποίο συνίσταται στη διπλωματική αναγνώριση μόνο της ηπειρωτικής Κίνας. Επίσης είπε ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να προσφέρει στην Ταϊβάν στρατιωτικά μέσα για να αντιμετωπίσει εισβολή, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται ξεκάθαρα ότι θα παρέμβει.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Πηγή: www.902.gr