Στους 18 μήνες παραμένει το όριο προφυλάκισης για Λιγνάδη

Στους 18 μήνες παραμένει το όριο προφυλάκισης για Λιγνάδη

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Συμφώνησε με την άποψη της 19ης τακτικής ανακρίτριας το δικαστικό συμβούλιο, στο οποίο παραπέμφθηκε η διαφωνία που προέκυψε με τον εισαγγελέα, για την ποινική μεταχείριση του Δημήτρη Λιγνάδη σχετικά με τις δύο τελευταίες κατηγορίες βιασμού που απαγγέλθηκαν σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, μετά την προφυλάκισή του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τάχθηκε υπέρ του να μην εκδοθεί άλλο ένταλμα προσωρινής κράτησης σε βάρος του ηθοποιού – σκηνοθέτη για τις δύο νέες κατηγορίες βιασμού που απαγγέλθηκαν σε βάρος του, μετά την προφυλάκιση του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η διαφωνία, με την ανακρίτρια να τάσσεται αρνητικά σε νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης και τον εισαγγελέα να ζητά τη νέα προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, είχε προκύψει μετά την απολογία του καλλιτέχνη, στις 8 Ιουλίου, για δύο νέες κατηγορίες βιασμού που απαγγέλθηκαν σε βάρος του, μετά από εισαγγελική έρευνα με αφορμή ισάριθμες καταγγελίες.

Έτσι, κλήθηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να εξετάσει την υπόθεση και να αποφανθεί για τον καλλιτέχνη που κρατείται στις φυλακές Τρίπολης, ο οποίος αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο, εάν οι δικαστές τάσσονταν υπέρ της εισαγγελικής άποψης, να αυξηθεί το όριο προσωρινής κράτησής του, από τους 18 στους 24 μήνες.

Την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου έσπευσε να σχολιάσει θετικά ο συνήγορος του Δ. Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας: «Υπέρ της απόψεως του επικεφαλής του γραφείου μας κου Αλεξίου Κούγια και της απόψεως της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας κας Μπότση ετάχθη το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο εκλήθη να  πιλύσει τη διαφωνία που ανεδείχθη με την αντίθετη άποψη του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών κου Ελευθεριάνου και αποφάσισε να μην εκδοθεί νέο ένταλμα προσωρινής κρατήσεως κατά του εντολέως μας κου Δημητρίου Λιγνάδη για τις 2 νέες περιπτώσεις φερομένων βιασμών, για τις οποίες κατηγορείται (συνολικά είναι 4 οι κατηγορίες βιασμού που αντιμετωπίζει), και κατ’ αυτό τον τρόπο το ανώτατο χρονικό πλαίσιο της προσωρινής του κρατήσεως περιορίζεται στους 18 μήνες. 

Η πρόταση του Εισαγγελέως που υπεβλήθη προς το Συμβούλιο ήταν αντίθετη, αλλά δεν έγινε δεκτή από την Πρόεδρο Πρωτοδικών κα Χρυσού και τους Δικαστές που συμμετείχαν στο Συμβούλιο ομόφωνα».

Πηγή: www.efsyn.gr