Στεφανία Μαρατσινεάνου: Το Google Doodle για την πρωτοπόρο φυσικό

Στεφανία Μαρατσινεάνου: Το Google Doodle για την πρωτοπόρο φυσικό

Η Στεφανία Μαρατσινεάνου ήταν μια από τις πρωτοπόρες γυναίκες στην ανακάλυψη και την έρευνα της ραδιενέργειας. Το σημερινό Google Doodle γιορτάζει τα 140α γενέθλια της φυσικού από τη Ρουμανία.

Η Μαρατσινεάνου αποφοίτησε με πτυχίο φυσικής και χημικής επιστήμης το 1910, ξεκινώντας την καριέρα της ως δασκάλα στο Κεντρικό Σχολείο Θηλέων στο Βουκουρέστι. Ενώ εκεί, η Μαρατσινεάνου κέρδισε υποτροφία από το Υπουργείο Επιστημών της Ρουμανίας. Αποφάσισε να ακολουθήσει μεταπτυχιακή έρευνα στο Radium Institute στο Παρίσι.

Το Ινστιτούτο Ραδίου έγινε γρήγορα ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ραδιενέργειας υπό την καθοδήγηση της φυσικού Μαρί Κιουρί. Η Μαρατσινεάνου άρχισε να εργάζεται για τη διδακτορική της διατριβή για το πολώνιο, ένα στοιχείο που ανακάλυψε η Κιουρί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για τον χρόνο ημιζωής του πολωνίου, η Μαρατσινεάνου παρατήρησε ότι ο χρόνος ημιζωής φαινόταν να εξαρτάται από τον τύπο του μετάλλου στο οποίο τοποθετήθηκε. Αυτό την έκανε να αναρωτηθεί εάν οι ακτίνες άλφα από το πολώνιο είχαν μεταφέρει μερικά άτομα του μετάλλου σε ραδιενεργά ισότοπα.

Η έρευνά της οδήγησε σε αυτό που είναι πιθανότατα το πρώτο παράδειγμα τεχνητής ραδιενέργειας.

Η Μαρατσινεάνου γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι για να τελειώσει το διδακτορικό της στη φυσική, το οποίο απέκτησε σε μόλις δύο χρόνια! Αφού εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Meudon, επέστρεψε στη Ρουμανία και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο της πατρίδας της για τη μελέτη της Ραδιενέργειας.

Η Μαρατσινεάνου αφιέρωσε το χρόνο της στην έρευνα για την τεχνητή βροχή, η οποία περιελάμβανε ένα ταξίδι στην Αλγερία για να δοκιμάσει τα αποτελέσματά της. Μελέτησε επίσης τη σχέση μεταξύ σεισμών και βροχοπτώσεων, γίνεται η πρώτη που ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας στο επίκεντρο που οδηγεί σε σεισμό.

Το 1935, η Irène Currie, κόρη της Marie Curie, και ο σύζυγός της έλαβαν ένα κοινό βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Η Μαρατσινεάνου δεν αμφισβήτησε το βραβείο Νόμπελ, αλλά ζήτησε να αναγνωριστεί ο ρόλος της στην ανακάλυψη. Το έργο της Μαρατσινεάνου αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας το 1936, όπου εξελέγη για να υπηρετήσει ως Διευθύντρια Έρευνας, αλλά ποτέ δεν έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για την ανακάλυψη.

Το Μουσείο Κιουρί στο Παρίσι περιέχει το αρχικό χημικό εργαστήριο στο Ινστιτούτο Ραδίου, όπου δούλευε η Μαρατσινεάνου . Το σημερινό Doodle τιμά τα 140ά γενέθλια της Στεφανία Μαρατσινεάνου και αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά της.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.Πηγή: www.enikos.gr