Σκληρό lockdown σε Κάλυμνο και Κορδελιό-Εύοσμος

Σκληρό lockdown σε Κάλυμνο και Κορδελιό-Εύοσμος

Σε lockdown τύπου Αττικής μπαίνει από αύριο Σάββατο (06.00) έως την 1η Μαρτίου στον δήμο Καλυμνίων και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς-, αυτές οι δύο περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. 

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

  • Ο Δήμος Καλυμνίων
  • Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
  • Ο Δήμος Μυκόνου
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
  • Η Περιφέρεια Αττικής. 

 Βάνα Παπαευαγγέλου

«Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου», τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι έως σήμερα έχουν διεξαχθεί περίπου 650.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 και παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες άνω των 75 ετών.

Τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παραμένει σταθερό με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη και ο  συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 10.500.

Μεγάλη διασπορά εμφανίζει το βρετανικό στέλεχος με τα περισσότερα κρούσματα να μην είναι εισαγόμενα, και όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «το βρετανικό στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει και συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού».

Επιδημιολογική σταθεροποίηση παρατηρείται στην Αττική με 5.500 ενεργά κρούσματα, το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο, συμπλήρωσε.

Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 1.200, ενώ ανησυχία προκαλεί στον Δήμο Ευόσμου η διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής. 

«Ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους», είπε η κ. Παπαευαγγέλου και υπενθύμισε την καθολική και ορθή χρήση μάσκας ως το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», τόνισε.

Κρούσματα

Σε 1.460 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με 741 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 28 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 6.249. Παράλληλα, σε 325 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Διεξήχθησαν 45.653 τεστ και 3,19% θετικότητα. [Διαβάστε]

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή: www.kathimerini.gr