Προσπάθεια κατευνασμού της γαλλικής οργής

Προσπάθεια κατευνασμού της γαλλικής οργής

Η διαμάχη για την AUKUS συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την Αμερική να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους κατευνάζοντας την οργή της Γαλλίας.

Στα «κάγκελα» παραμένει η Γαλλία με το σύμφωνο ασφαλείας που σύναψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ το Παρίσι έχει ήδη ανακαλέσει τους πρέσβεις του σε ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις, κίνηση πρωτοφανής για τη γαλλική διπλωματία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να επαναφέρει την ηρεμία στους κόλπους της συμμαχίας ζητώντας να έχει τηλεφωνική συμμαχία με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανυπομονούμε» για αυτήν την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος τονίζοντας πως ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «μοιραστεί την επιθυμία του να εργαστεί στενά με τη Γαλλία στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού και στη διεθνή σκηνή».

Σε κίνδυνο η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας λόγω AUKUS 

Το Παρίσι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Αυστραλία και η συνέχιση των εμπορικών συνομιλιών της ΕΕ με τη χώρα είναι πλέον «αδιανόητη», σύμφωνα με τον Κλεμάν Μπον, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. 

«Η τήρηση του λόγου μας είναι η προϋπόθεση της εμπιστοσύνης μεταξύ δημοκρατιών και μεταξύ συμμάχων. Επομένως, είναι αδιανόητο να προχωρήσουμε στις εμπορικές διαπραγματεύσεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με μια χώρα στην οποία δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη», δήλωσε στο POLITICO. 

Τι σημαίνει αυτό: Χωρίς το πράσινο φως της Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει στους Αυστραλούς αγρότες προνομιακή πρόσβαση στην αγορά για το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα – την καρδιά της συμφωνίας για την Αυστραλία. 

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει (21/09) στη Νέα Υόρκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να πως «δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε τις επικρίσεις συμμάχων για τη μονομερή διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν αλλά και μια σοβαρή διπλωματική κρίση με τη Γαλλία με επίκεντρο ένα μεγάλο συμβόλαιο εξοπλισμών, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με μια ενωτική ομιλία σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

► Στη Νέα Υόρκη προσγειώθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επανέλαβε ότι η AUKUS δεν πρέπει να βάλει φρένο στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία. Ο Τζόνσον επέμεινε ότι η βρετανική αγάπη και ο θαυμασμός για τη Γαλλία είναι «ακατάλυτα»

Πηγή: www.efsyn.gr