Πώς μειώθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη χωρίς γενική καραντίνα

Πώς μειώθηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη χωρίς γενική καραντίνα

«Ισως πρέπει να είναι αντικείμενο προβληματισμού γιατί χώρες της Ευρώπης όπως η  Ισπανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ιταλία μείωσαν τα κρούσματα τους σημαντικά –κάτι που συμβαίνει σταδιακά τις τελευταίες ημέρες και στην Ελλάδα- χωρίς να εφαρμόσουν γενικό lockdown όπως έπραξε η χώρα μας. Ίσως πρέπει να διερευνηθούν κι άλλες παράμετροι…».

Αυτή είναι η επισήμανση του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκίκα Μαγιορκίνη προς «Το Βήμα», την οποία φέρεται να ασπάζονται κι άλλοι επιστήμονες  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με επισημάνσεις ότι μέτρα όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων προς την εργασία, οι κλειστοί χώροι εστίασης όπως κι άλλων καταστημάτων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Στη χώρα πλέον την τελευταία εβδομάδα (20-27 Νοεμβρίου) παρουσιάζεται μείωση των κρουσμάτων κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο  σε μία πτωτική τάση που αναμένεται να συνεχισθεί. 

Μείωση κρουσμάτων χωρίς γενικό lockdown – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ωστόσο, τα σχετικά διαγράμματα που παρουσιάζει tovima.gr αποδεικνύουν την ίδια ακριβώς τάση ή ακόμη κι αρκετά μεγαλύτερη συρρίκνωση του αριθμού των νέων φορέων στην Γαλλία, την Ισπανία, την Μ. Βρετανία και την Ιταλία που παρουσίασαν όμως την κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων σχετικά νωρίτερα. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι, η Γαλλία που είχε φθάσει στις 8 Νοεμβρίου να έχει 88.790 νέους φορείς έχει αυτή τη στιγμή περίπου 13.500  νέου φορείς σε μία σημαντική μείωση.

Στην χώρα εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας, παρόλα αυτά ανοικτά  παρέμειναν τα σχολεία χωρίς αυτό να λειτουργεί επιβαρυντικά.

Από την άλλη, στην Ισπανία στις 27 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 22.594 κι έφθασαν στις 26 Νοεμβρίου μόλις στα 7.791 . Η συγκεκριμένη χώρα ακολουθεί την πολιτική εφαρμογής τοπικών περιορισμών, οι οποίοι διαφέρουν ακόμα και για διαφορετικά τμήματα ή γειτονιές της πόλης.

Στη Μ. Βρετανία όπου παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων και πάλι εφαρμόστηκαν αρκετά περιοριστικά μέτρα όμοια με αυτά της Ελλάδας, ανοικτά παρέμειναν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και κολέγια και οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι υπαίθριες παιδικές χαρές, ενώ  επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες, καθώς και η λειτουργία αγροκτημάτων, δικαστηρίων και του κοινοβουλίου.

Τέλος, Ιταλία η χώρα χωρίστηκε σε τρεiς ζώνες με βάση την διασπορά των κρουσμάτων. Ολική καραντίνα επιβλήθηκε μονάχα στην Καλαβρία, την  Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο και τη βορειοδυτική περιοχή Βάλε Ντ’ Αόστα.

Η «κίτρινη περιοχή» περιλαμβάνει τις περιφέρειες της Ρώμης και της Νάπολης και την κεντρική περιφέρεια Αμπρούτσο, την Τοσκάνη και τη Σαρδηνία.  Σε αυτή την ζώνη   κλείνουν τα εμπορικά κέντρα μόνο το Σαββατοκύριακο, ενώ καφέ μπαρ και εστιατόρια δέχονται πελάτες μέχρι τις έξι το απόγευμα κι είναι κλειστά την Κυριακή όπου μπορούν να κάνουν κατ΄ οίκον παράδοση χωρίς περιορισμούς.

Στην «πορτοκαλί περιοχή» ανήκουν η Απουλία και η Σικελία. Σε σχέση με τα προαναφερθέντα μέτρα, απαγορεύεται επίσης η είσοδος και η έξοδος από άλλες περιφέρειες. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών από τον ένα δήμο στον άλλο, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: To Bήμα

Περισσότεροι από 400.000 νεκροί στην Ευρώπη

Πηγή: parallaximag.gr