Πολιτική δίωξη σε βάρος του «βλέπει» ο Αγγελής

Πολιτική δίωξη σε βάρος του «βλέπει» ο Αγγελής

Ιωάννης Αγγελής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, αναφέρει ότι η σε βάρος του πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από τον τότε υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, είναι πολιτική και κομματική, ενώ παράλληλα ζητεί ακρόαση πριν ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του.

Κατηγορείται ότι το 2018 αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από Αμερικανούς συναδέλφους του που αφορούσαν λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα πρώην υπουργού της Ν.Δ.. Η δίωξη ήρθε έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η τέως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο Ιωάννης Αγγελής, στην επιστολή του αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένο, που διεξήγαγε την πειθαρχική έρευνα, προτείνει την πειθαρχική δίωξη του όχι επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων εποπτείας της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που χειριζόταν την υπόθεση της Novartis υπέπεσε σε παραλείψεις ή αλλά αδικήματα, αλλά γιατί «άσκησα περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο εποπτεία», έτσι ώστε να αποτραπεί η ολοκλήρωση του «σχεδίου Ρασπούτιν», του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που ήταν «η άσκηση ποινικής δίωξης χωρίς ενδείξεις κατά πολιτικών προσώπων και από εκεί και πέρα θα τα βρει ο ανακριτής…».

Παράλληλα, ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι ενώ από τις δικές του αναφορές και ενέργειες ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση στην υπόθεση κατά δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, τώρα βρίσκεται στο σημείο να ζητείται η πειθαρχική του δίωξη.

Ακόμη, στην επιστολή του προς τον κ. Τσιάρα, ζητεί κατ΄ άρθρο 20 του Συντάγματος, ακρόαση πριν ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του.

Ο επιθεωρητής του Πρωτοδικείου Ιωάννης Αγγελής είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο σκάνδαλο της Novartis και η ποινική δίωξή του έρχεται μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αφορά όσα διαδραματίστηκαν στο ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας. Τότε, σύμφωνα με τη μήνυση της Ελένης Τουλουπάκη, ο Ι. Αγγελής φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για τον επίμαχο ύποπτο λογαριασμό προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust, δηλαδή του οργανισμού της Ε.Ε. για τη δικαστική συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, στον οποίο δεν μετέχουν οι ΗΠΑ και δεν είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν.

Πηγή: www.efsyn.gr