Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο

Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο

Άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως μεταμοσχευμένοι ασθενείς και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, με κυστική ίνωση, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, ασθενείς με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού και σοβαρή ηπατική νόσο αναμένεται να είναι οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα, που δεν θα είναι μεγάλο, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των ομάδων 70 ετών και άνω και έπειτα 65 και άνω.

Παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός όσων είναι 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, με παχυσαρκία, νεφρική νόσο, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ασθενείς με σοβαρή αναπηρία και φροντιστές. Για αυτήν ομάδα του πληθυσμού όμως θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο.

Όπως υπογραμμίστηκε, η στρατηγική της προτεραιοποίησης ήταν να χτιστεί ένα τείχος προστασίας και στηρίχθηκε στην επιστημονική τεκμηρίωση για τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από το νέο κορονοϊό. Τα στοιχεία δείχνουν πως ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα και είναι χαρακτηριστικό πως 8 στις 10 νοσηλείες και έναν στους δέκα θανάτους από Covid αφορούν άτομα άνω των 60 ετών.

Β. Κουρλιμπίνη
 

Πηγή: www.capital.gr