Παζάρια και διάλογος στο φόντο της αντιπαράθεσης

Παζάρια και διάλογος στο φόντο της αντιπαράθεσης

Καθώς συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας σχετικά με τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, η ΕΕ επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των δικών της ομίλων, τα οποία βέβαια δεν μπορεί να είναι ενιαία σε μια διακρατική καπιταλιστική ένωση. 

Τη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία υπογράμμισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Ανναλένα Μπέρμποκ, κατά τη της επίσκεψη στη Μόσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει εναλλακτική στις σταθερές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου». Η ίδια δήλωσε «ετοιμότητα για έναν κοινό διάλογο σχετικά με κοινούς κανόνες που θα φέρουν περισσότερη ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη»,

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που «κρατούν όμηρο» τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ. Παράλληλα, απέναντι στις απαιτήσεις της Γερμανίδας ομολόγου του για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα δεχτεί «αιτήματα για τη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων στο δικό μας έδαφος», όπως ακριβώς τα κράτη του ΝΑΤΟ «υποστηρίζουν ότι οι μετακινήσεις στρατευμάτων στο έδαφος της συμμαχίας δεν αφορούν κανέναν άλλον».

Επίσης Λαβρόφ και Μπέρμποκ συνομίλησαν για τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2 που ενώνει τις δυο χώρες, με τη ρωσική πλευρά να αποκρούει «προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης» να «πολιτικοποιήσει» τον αγωγό. Εξάλλου η Γερμανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε το «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» της γερμανικής κυβέρνησης για συνεργασία με τη Ρωσία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς «η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του πράσινου υδρογόνου».

Σχετικά με την Ουκρανία οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν πως ο μόνος τρόπος για να διευθετηθεί η σύγκρουση στο Ντονμπάς είναι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινκ, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να ζητάει από το Βερολίνο να ασκήσει επιρροή στο Κίεβο ώστε να τις εφαρμόσει.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ – Μπλίνκεν

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, να μην αναπαράγει τις εικασίες περί της υποτιθέμενης «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία, αλλά να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να παρουσιάσει η Ουάσιγκτον «εγγράφως» τις απαντήσεις της στις προτάσεις που έκανε η Μόσχα για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζητήσαν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές το προσεχές διάστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Tass», «Reuters»)

Πηγή: www.902.gr