Παρέμβαση ΟΗΕ μετά την εισβολή στο κοινοβούλιο της Λιβύης και την πυρπόληση κτιρίων

Παρέμβαση ΟΗΕ μετά την εισβολή στο κοινοβούλιο της Λιβύης και την πυρπόληση κτιρίων

Έκκληση να σταματήσουν οι βιαιότητες και να καταδίκη για τη εισβολή διαδηλώτών το βράδυ της Παρασκευής στην έδρα του λιβυκού κοινοβουλίου, στο Τομπρούκ, από τον ΟΗΕ. Η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, επισήμανε ότι «το δικαίωμα του λαού για ειρηνικές διαμαρτυρίες πρέπει να γίνεται σεβαστό και να προστατεύεται, αλλά οι ταραχές και οι πράξεις βανδαλισμού, όπως η εισβολή στην έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων αργά χθες στο Τομπρούκ, είναι εντελώς απαράδεκτα».

Την Παρασκευή, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης και άλλων λιβυκών πόλεων, ενώ επιτέθηκαν σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, προχώρησαν σε βανδαλισμούς, πυρπόλησαν κτίρια, ενώ εισέβαλαν και στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, όπου επίσης έβαλαν φωτιά. Το κοινοβούλιο ήταν άδειο όταν εισέβαλαν οι διαδηλωτές, καθώς την Παρασκευή ήταν αργία στη Λιβύη.

Τις κινητοποιήσεις της Παρασκευής προκάλεσε η αποτυχία των ηγετών του κοινοβουλίου και ενός αντίστοιχου νομοθετικού σώματος με έδρα την Τρίπολη να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εκλογές κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Η διαμάχη επικεντρώνεται πλέον στις απαιτήσεις επιλεξιμότητας των υποψηφίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο η κατάσταση στην αφρικανική χώρα επιδεινώνεται διαρκώς από τον Δεκέμβριο, με κίνδυνο να βυθιστεί ξανά στον εμφύλιο. Την ίδια ώρα, η χώρα έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, που επιτείνει την αγωνία και την οργή των πολιτών.

«Θέλουμε να έχουμε φως», φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές.

Η Λιβύη απέτυχε να διεξαγάγει εκλογές τον Δεκέμβριο, μετά από προκλήσεις όπως νομικές διαμάχες, αμφιλεγόμενες προεδρικές υποψηφιότητες και την παρουσία απατεώνων πολιτοφυλακών και ξένων μαχητών στη χώρα. Η διεξαγωγή εκλογών είναι σημαντικό σημείο στις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση στη χώρα και πλέον έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. 

Την εισβολή καταδίκασε το κοινοβούλιο, όπως και τις «πράξεις βανδαλισμού και τους εμπρησμούς», ωστόσο αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, έγραψε στο Twitter ότι «ενώνει τη φωνή» του με αυτή των διαδηλωτών, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή εκλογών.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν την ώρα που η Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, είναι αντιμέτωπη με πολύωρες διακοπές ρεύματος, με τις βλάβες του δικτύου να έχει επιδεινώσει και ο αποκλεισμός πολλών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων λόγω των πολιτικών διαφωνιών αντίπαλων ομάδων.

Οικονομική κρίση

Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τρίπολη και άλλες πόλεις της Λιβύης, οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του Ντμπεϊμπά και του Μπασάγα με τα πρόσωπά τους σβησμένα με ένα Χ, απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε την Πέμπτη απώλειες μεγαλύτερες των 3,5 δισ. δολαρίων λόγω της αναγκαστική αναστολής της λειτουργίας μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τα μέσα Απριλίου και κήρυξε κατάσταση «ανωτέρας βίας» σε κάποιες εγκαταστάσεις. Η παραγωγή, όπως ανακοίνωσε, «μειώθηκε ραγδαία» και οι εξαγωγές έχουν πέσει στο μισό. Σε αυτό προστίθενται απώλειες 220 εκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθημερινά, απαραίτητου για τον ανεφοδιασμό του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου επιδεινώνει τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που σημειώνονται στη Λιβύη και οι οποίες διαρκούν περίπου 12 ώρες ημερησίως.

Πηγή: www.efsyn.gr