Ο Τραμπ μπροστά στο ενδεχόμενο να του απαγορευθεί νέα υποψηφιότητα (video)

Ο Τραμπ μπροστά στο ενδεχόμενο να του απαγορευθεί νέα υποψηφιότητα (video)

Μπροστά στο ενδεχόμενο να του απαγορευθεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από τις διαδικασίες που ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του σε δίκη. Το γεγονός πως δεν θα είναι πρόεδρος μετά τις 20 Ιανουαρίου δεν σταματά τις εξελίξεις.

Όπως μεταδίδει η Λένα Αργύρη από την Ουάσιγκτον για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι δημοκρατικοί, που εκκίνησαν τη διαδικασία τη διαθέτουν.

Εν συνεχεία η υπόθεση θα σταλεί στη Γερουσία για να ξεκινήσει η δίκη που όπως όλα δείχνουν θα γίνει με ταχύτατες διαδικασίες ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τράμπ έχει αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου

Στην Γερουσία τώρα. Για να καταδικαστεί ο Ντόναλν Τράμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Και ναι μεν οι δημοκρατικοί εκείνη την περίοδο θα ελέγχουν και αυτό το σώμα, εν τούτοις δεν θα διαθέτουν την πλειοψηφία που απαιτείται εκτός και αν υπάρξουν ρεπουμπλικάνοι που θα στηρίξουν την καταδίκη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Η στάση των Ρεπουμπλικανών, τουλάχιστον μερίδας εξ αυτών, παραμένει ανοιχτή. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που έχουν ταχθεί ήδη κατά του Ντόναλντ Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και τις παραινέσεις του ιδίου που δείχνουν να οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά τους οπαδούς του.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν δεν βρεθούν οι ψήφοι και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφύγει την καταδίκη θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία. Αυτό είναι το σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία για να απαγορευθεί στον απερχόμενο πρόεδρο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, όπως τουλάχιστον ο ίδιος δείχνει να προγραμματίζει για το 2024.

Οι Δημοκρατικοί αυτό μπορούν να το κερδίσουν. Την ίδια στιγμή μια τέτοια εξέλιξε ενδεχομένων να εξυπηρετεί, τουλάχιστον κάποιους, ρεπουμπλικάνους που δεν βλέπουν θετικά μια νέα υποψηφιότητα του  Ντόναλντ Τραμπ. Αρκεί να σημειωθεί ότι στη Βουλή ήδη 5 νομοθέτες δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξουν και άλλοι από τους 60 που ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της νίκης Μπάιντεν.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως στη Γερουσία ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ,  ανέφερε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στην διαδικασία, στάση που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πράσινο φως για ψήφο κατά συνείδηση.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα ΑΡΓΎΡΗ

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή: www.ert.gr