Ο Επιφάνιος ζητά από τους Προκαθημένους να εκθρονίσουν τον Πατριάρχη Μόσχας

Ο Επιφάνιος ζητά από τους Προκαθημένους να εκθρονίσουν τον Πατριάρχη Μόσχας

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/05 11:27

Ο Επιφάνιος ζητά από τους Προκαθημένους να εκθρονίσουν τον Πατριάρχη Μόσχας

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Πυρά κατά της Ρωσίας και του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, εξαπέλυσε την Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος (Ντουμένκο).

Ο επικεφαλής της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στις επιθέσεις των Ρώσων στρατιωτών που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται ζωές και να εκτοπίζονται εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες.

Επίσης, ο κ. Επιφάνιος ανέφερε ότι η Ουκρανία πληρώνει ένα τίμημα, και ότι η ιστορία έχει να μας διδάξει όπως με την περίπτωση του Χολοντομόρ.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στον Πατριάρχη Κύριλλο για την στάση του.

Συγκεκριμένα ο κ. Επιφάνιος ανέφερε ότι ως Ιερά Σύνοδος καταδίκασαν την ιδεολογία του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία όπως ανέφερε έχει το δόγμα του εθνοφυλετισμού.

Ακόμη, ο επικεφαλής της ΑΕΟ τόνισε ότι απηύθυνε έκκληση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στους Προκαθήμενους των Τοπικών Εκκλησιών (τον έχουν αναγνωρίσει μόνο 3 Εκκλησίες) να εκθρονίσουν τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο.

“Καταδικάζουμε και απευθύνουμε έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθήμενους των Τοπικών Αυτοκέφαλων Εκκλησιών να καταδικάσουν τα πνευματικά εγκλήματα του Κυρίλλου και να του στερήσουν τον θρόνο” – ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Επιφάνιος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λιγα εικοσιτετράωρα πριν από την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ΕΡΤ1, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι η στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας τον απογοήτευσε, λέγοντας παράλληλα πως ο “Πατριάρχης Κύριλλος θα έπρεπε να αντιδράσει για την εισβολή στην Ουκρανία και να καταδικάσει τον πόλεμο”.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι “εν ανάγκη ο Πατριάρχης Κύριλλος έπρεπε να θυσιάσει τον θρόνο του και να πει στον Πούτιν, “κύριε Πρόεδρε εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι, φεύγω”.

Τόσο τα λόγια του Μητροπολίτη Επιφανίου όσο και οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, προκάλεσαν θυμηδία στη Μόσχα, η οποία δεν έχει απαντήσει ακόμη επίσημα.

Κύκλοι πάντως του Πατριαρχείου Μόσχας, αναρωτήθηκαν λέγοντας ότι “δεν είδαμε μέχρι σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να θυσιάσει τον θρόνο του, μετά την θερμή επίστολή του προς τον Πρόεδρό του Ταγίπ Ερντογάν για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν”.

“Τέτοιες δηλώσεις δεν αποπνέουν χάρη του Αγίου Πνεύματος, και δυστυχώς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές. Εμείς ως Εκκλησία δεν θα λέγαμε πότε κάτι τέτοιο, παρόλο τις οποιεσδήποτε δυσκολίες στις σχέσεις μας” – προσθέτουν οι κύκλοι του Πατριαρχείου Μόσχας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Πηγή: www.romfea.gr