Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτει τι έγινε όταν η Μισέλ έσπασε το πρωτόκολλο και αγκάλιασε τη βασίλισσα Ελισάβετ | ΖΩΗ

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτει τι έγινε όταν η Μισέλ έσπασε το πρωτόκολλο και αγκάλιασε τη βασίλισσα Ελισάβετ | ΖΩΗ

Αποκαλύψεις για το τι ακριβώς συνέβη πριν από 11 χρόνια, όταν η Μισέλ Ομπάμα έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο και έβαλε το χέρι της γύρω από τη βασίλισσα Ελισάβετ, έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Το περιστατικό που σημειώθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του τότε προεδρικού ζεύγους με τη βασίλισσα Ελισάβετ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής G-20 του 2009, είχε προκαλέσει σάλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε μέσα από τα απομνημονεύματά του με τίτλο «A Promised Land», ότι στη Βασίλισσα Ελισάβετ «φάνηκε να μην την πείραξε» όταν η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα, έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο και έβαλε το χέρι της γύρω από τη μονάρχη κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ρίχνει φως στη στιγμή που η σύζυγός του, σε μια αυθόρμητη αλλά “απρεπή” κίνηση, έβαλε το χέρι της στην πλάτη της Αυτού Μεγαλειότητας, μόλις δύο χρόνια αφότου η πρώην Πρώτη Κυρία είχε εξηγήσει ότι οι δυο τους είχαν συνομιλήσει για τα πόδια τους που πονούσαν, όταν έβαλε το χέρι της γύρω από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, αγκαλιάζοντάς την στην ουσία.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή που δίχασε, ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε: «Φωτογραφήθηκε με το χέρι να ακουμπά στον ώμο της Αυτού Μεγαλειότητας, μια φαινομενική παραβίαση του πρωτοκόλλου. Παρόλο που η βασίλισσα δεν έδειξε να ενοχλείται κι έβαλε κι αυτή το χέρι της γύρω από τη Μισέλ».

Πριν από την επίσκεψή τους, ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος, περιέγραψε πώς αστειεύτηκε με τη Μισέλ Ομπάμα και της πρότεινε να φορέσει «αυτά τα μικρά καπέλα και να έχει μαζί της μια μικρή τσάντα» προτού αυτή τελικά επιλέξει μια ζακέτα για να τη συνδυάσει με το υπόλοιπο σύνολο της.

Οι Ομπάμα με την βασίλισσα Ελισάβετ Β’/ Φωτογραφία: AP

Αργότερα είπε στη σύζυγό του: «Θα έπρεπε να είχες ακούσει την πρότασή μου και να φορούσες ένα από αυτά τα μικρά καπέλα. Και μια μικρή τσάντα που να ταιριάζει!».

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο, αναφέρεται στη ζωή του προέδρου από την παιδική του ηλικία μέχρι την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο πρώτος τόμος θα κυκλοφορήσει σε 25 γλώσσες, ενώ η ημερομηνία δημοσίευσης για το δεύτερο τόμο θα ανακοινωθεί αργότερα.

Τι είχε πει η Μισέλ Ομπάμα για το περιστατικό με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Το 2018, η Μισέλ Ομπάμα μίλησε για τη συνάντησή της με τη Βασίλισσα Ελισάβετ στα απομνημονεύματά της, «Becoming».

Εξήγησε ότι είχε μια συνομιλία με τη Βασίλισσα για τον πόνο στα πόδια τους μετά από μια κουραστική μέρα πάνω σε τακούνια, όταν έβαλε το χέρι της γύρω της.

Η κίνηση της Μισέλ Ομπάμα για την οποία κατακρίθηκε πως έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο
Η κίνηση της Μισέλ Ομπάμα για την οποία κατακρίθηκε πως έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο / Φωτογραφία: Daniel Hambury, Pool Photo via AP

«Στη συνέχεια, η Βασίλισσα κοίταξε τα μαύρα παπούτσια Jimmy Choo που φορούσα. Κούνησε το κεφάλι της. “Αυτά τα παπούτσια είναι δυσάρεστα, έτσι δεν είναι;” είπε, δείχνοντας με δυσφορία τα δικά της μαύρα παπούτσια. Εξομολογήθηκα τότε στη Βασίλισσα ότι τα πόδια μου πονάνε και μου εκμυστηρεύτηκε ότι και τα δικά της πονάνε επίσης», έγραψε χαρακτηριστικά η Μισέλ Ομπάμα.

«Κοιταχτήκαμε τότε έχοντας παρόμοιες εκφράσεις, σαν να λέγαμε: “Πότε όλη αυτή η ορθοστασία με τους παγκόσμιους ηγέτες γύρω θα τελειώσει”; Και με αυτό, έσκασε ένα πανέμορφο γέλιο».

Η Μισέλ Ομπάμα πρόσθεσε ότι παρά τις θέσεις τους, ήταν απλώς «δύο κουρασμένες κυρίες καταπιεσμένες από τα παπούτσια μας» και χωρίς να το σκεφτεί, έβαλε το χέρι της γύρω από τη Βασίλισσα σε μια χειρονομία που έδειχνε την ένιωθε κοντά.

χειραψία Μισέλ Ομπάμα με βασίλισσα Ελισάβετ
Η συνάντηση της Μισέλ Ομπάμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Αγγλία το 2009

Ενώ ορισμένοι θεώρησαν τη χειρονομία μια πράξη «ιεροσυλίας», η Μισέλ Ομπάμα είπε ότι η Βασίλισσα «ήταν εντάξει» με αυτό.

«Τότε έκανα ενστικτωδώς αυτό που μου έρχεται στο μαυλό, κάθε φορά που νιώθω ότι συνδέομαι με ένα νέο άτομο, δηλαδή να εκφράσω τα συναισθήματά μου προς τα έξω. Έβαλα το χέρι μου στοργικά στον ώμο της. Δεν θα μπορούσα να το γνωρίζω εκείνη τη στιγμή, αλλά διέπραξα αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί απρέπεια».

Η χειρονομία ώθησε επίσης τη Βασίλισσα να ακουμπήσει το χέρι της στην πλάτη της Μισέλ Ομπάμα.

«Αν δεν είχα κάνει τη σωστή κίνηση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, έκανα τουλάχιστον την ανθρώπινη κίνηση. Τολμώ να πω ότι η Βασίλισσα ήταν εντάξει με αυτό, γιατί όταν την άγγιξα, ήρθε πιο κοντά, ακουμπώντας ελαφρώς το δικό της χέρι στην πλάτη μου», πρόσθεσε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.Πηγή: www.iefimerida.gr