Μουσικός τρομονόμος στην Ισπανία: Εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστήμιο και σύλληψη ράπερ

Μουσικός τρομονόμος στην Ισπανία: Εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστήμιο και σύλληψη ράπερ

Ο ίδιος νόμος που προσπάθησε να περάσει και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω μετά τις αντιδράσεις

Σάλος και οργή στην Ισπανία από την αυταρχική επιβολή του μουσικού τρομονόμου από την κυβέρνηση εις βάρος του ράπερ Πάμπλο Χασέλ. Είναι ο ίδιος νόμος τον οποίο επιχείρησε να περάσει και στη χώρα μας η κυβέρνηση προτού κάνει μια μικρή υποχώρηση μετά τις αντιδράσεις.

Ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ είχε καταδικαστεί από το 2018 με τις κατηγορίες της προσβολής της μοναρχίας και της εξύμνησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι αρχές του είχαν δώσει περιθώριο έως την Παρασκευή να παραδοθεί και να εκτίσει την ποινή των εννέα μηνών που του είχε επιβληθεί.

Γνωστός για τις αριστερές πεποιθήσεις του ο νεαρός ράπερ, μαζί με υποστηρικτές του, κλειδώθηκε από χθες σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην πόλη Γέιδα της βορειοανατολικής Ισπανίας.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επίθεση στις ελευθερίας μας, όχι σε εμένα» δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters για να προσθέσει ότι «δεν ξέρουμε εάν θα έρθουν (σ.σ. οι αστυνομικοί) σε μισή ώρα ή σε λίγες μέρες». «Πρέπει να έρθουν να με αρπάξουν και αυτό θα είναι χρήσιμο για να εκθέσει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους, το πρόσωπο μιας ψεύτικης δημοκρατίας», δήλωσε τηλεφωνικά ο ράπερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τελικά, σήμερα το πρωί δεκάδες στελέχη των ισπανικών δυνάμεων καταστολής εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο και συνέλαβαν τον Πάμπλο Χασέλ.

Σύμφωνα με τον ισπανικό μουσικό τρομονόμο, τον οποίο επιχείρησε να περάσει και η ελληνική κυβέρνηση, αν και έκανε εν μέρει πίσω μετά τις αντιδράσεις, οι στίχοι των τραγουδιών του νεαρού ράπερ, αλλά και αναρτήσεις του στο Twitter κρίθηκαν ότι παραβιάζουν των ποινικό κώδικα. 

Ο Χασέλ είχε συγκρίνει τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος με μαφιόζο, ενώ είχε αποκαλέσει δικαστικούς Ναζί.  Το δικαστήριο θεώρησε ότι ο ράπερ ενθάρρυνε τη βία και ότι προσέβαλε τον θρόνο.

Ο συγκεκριμένος νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να αναγκάζεται να υιοθετήσει αλλαγές, εξαιρώντας, όμως, την περίπτωση του Χασέλ. 

Διαδηλώσεις υποστήριξης του ράπερ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, ενώ περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ονόματα όπως ο Πέδρο Αλμοδοβάρ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Ζοάν Μανουέλ Σεράτ έχουν υπογράψει αίτηση διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη του Χασέλ.

Πηγή: www.efsyn.gr