Μόνο για Covid περιστατικά το Σισμανόγλειο- Πλεύρης: Έως τη Δευτέρα λύση στις ελλείψεις φαρμάκων

Μόνο για Covid περιστατικά το Σισμανόγλειο- Πλεύρης: Έως τη Δευτέρα λύση στις ελλείψεις φαρμάκων

Το «Σισμανόγλειο» θα γίνει νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά, δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, που προανήγγειλε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων. 

 

«Το Σισμανόγλειο νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 και στον δημοσιογράφο Νίκο Καρούτζο.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι νοσηλείες με τη μετάλλαξη Όμικρον προκαλούν πίεση σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο, σημείωσε. 

 

«Άρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα και πέρα από τις δομές που έχουμε, δίνουν οι ιδιωτικές κλινικές το 10-15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. Από όλες τις μεγάλες κλινικές παίρνουμε οριζόντια κλίνες και με τις μικρότερες κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το ΕΣΥ με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται. Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί», δήλωσε ο υπουργός. 

 

«Οπότε με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες», συμπλήρωσε. 

 

Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον βαθμό που η πίεση μείνει στις απλές κλίνες, το σύστημα υγείας μπορεί να τη διαχειριστεί, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσλειτουργίες. «Αλλά είμαστε και σε επιφυλακή για να δούμε από αυτές τις νοσηλείες τι πίεση θα έχουμε στις κλίνες ΜΕΘ, που εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι τα έως τώρα στοιχεία δεν έχει διασωληνωθεί ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον. 

 

«Όμως, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30-40% αφορά και περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», σημείωσε. 

 

Οι ελλείψεις των φαρμάκων

 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τις ελλείψεις σε φάρμακα, δήλωσε ότι αυτό αφορά συγκεκριμένα σκευάσματα και τις απέδωσε στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

 

«Επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες, λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα. Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», πρόσθεσε. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πηγή: www.lifo.gr