Μέρκελ: Μέχρι και την τελευταία στιγμή στο πλευρό του Ερντογάν

Μέρκελ: Μέχρι και την τελευταία στιγμή στο πλευρό του Ερντογάν

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται να φύγει από την Καγκελαρία και την πολιτική, ακόμα και μετά το κατάπτυστο σόου στα Βαρώσια στην Κύπρο, η Μέρκελ εξακολουθεί να καλύπτει τον Ερντογάν.

Μιλώντας χθες στα μέσα ενημέρωσης η κυρία Άνγκελα Μέρκελ καταλόγισε μια σχετική οπισθοδρόμηση στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και όπως είπε κάτι τέτοιο δεν την ανησυχεί ιδιαίτερα.

Όπως είπε, υπάρχει «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά τα βήματα γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε η Καγκελάριος, για να καταλήξει: «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή -και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο από που απορρέει η προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου και γιατί μέχρι σήμερα η Ε.Ε. δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις έναντι των προκλήσεων της γείτονος. Η αγαστή πολιτική και εμπορική συνεργασία που έχτισε μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας η Καγκελάριος είναι δύσκολο να σπάσει ακόμη κι αν σε πολιτικό επίπεδο επέλθουν τρομερές ανατροπές στην κυβέρνηση της Γερμανίας που θα προκύψει μετά τις φθινοπωρινές εκλογές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.Πηγή: www.newsbomb.gr