Με τα μέτρα μπορεί να αναστραφεί η κακή επιδημιολογική εικόνα του νησιού

Με τα μέτρα μπορεί να αναστραφεί η κακή επιδημιολογική εικόνα του νησιού

Στην ανακοίνωση των νέων μέτρων που αφορούν τη Μύκονο αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης.

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Mega, η απόφαση αυτή δεν ήταν εισήγηση της Επιτροπής, εξηγώντας ότι υπάρχει διαρκής εισήγηση της επιτροπής για τις περιοχές που βρίσκονται στα όρια .

Συγκεκριμένα, επισήμανε πως «δεν πρόλαβε η Επιτροπή να συνεδριάσει επ’ αυτού» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει συνεχής εισήγηση των ειδικών για κάθε περιοχή που θα μπει στο «πορτοκαλί», ή στο «κόκκινο».

«Δεν μπορούμε να υπάρχει κάθε μέρα συνεδρίαση της Επιτροπής. Κάθε φορά που υπάρχει αυξημένη επιτήρηση κάπου, αλλάζουν κατευθείαν και τα μέτρα, κάτι τέτοιο συνέβη και στη Μύκονο. Περιμένουμε όλα αυτά να είναι παροδικά. Ο λόγος που ελήφθησαν τα μέτρα είναι να περιοριστεί η κατάσταση. Με τη λήψη των μέτρων αυτών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κλίμα να αναστραφεί και να έχουμε καλύτερη εικόνα», τόνισε.

Σε ερώτηση για το εάν αναμένονται ανάλογα μέτρα και σε άλλες περιοχές, απάντησε: «Η εικόνα είναι ανησυχητική. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων αυτό που λέμε το ξεκίνημα του τέταρτου κύματος. Η μέση ηλικία είναι χαμηλά, σχετίζεται με την άρση των μέτρων και τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει από τις νέες ηλικίες, την ξεγνοιασιά και τη ροπή που υπάρχει στη διασκέδαση. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, υπήρχε εγκλεισμός για τόσο μεγάλο διάστημα…

Το νέο στέλεχος έχει μεταδοτικότητα τριπλάσια ή και τετραπλάσια. Έχουμε μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που κολλάνε από αυτό το στέλεχος. Όλα αυτά οδήγησαν σε αυτήν την έξαρση, που χαρακτηρίζει αυτές τις ηλικίες. Υπάρχει πιθανότητα, όπου κυκλοφορούν αυτές οι ηλικίες, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αυξηθούν τα νούμερα. Υπάρχουν κάποια ανησυχητικά, τα οποία πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας, για να ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί και να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα».

«Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ποσοστό 20-40% ευάλωτων ομάδων που δεν είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να επηρεάσουν και τις σκληρές παραμέτρους που ως τώρα είναι χαμηλά», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι η θετικότητα είναι κάτω από 3% αλλά είναι ανοδική κι αυτό δημιουργεί ανησυχία και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εξαρτάται από τον αριθμό των μετρήσεων. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ο αριθμός των νοσηλειών», υπογράμμισε.

Πηγή: www.newsbeast.gr