Κορονοϊός: Τι ισχύει για τη μετάδοση στα σούπερ μάρκετ – Υγεία

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τη μετάδοση στα σούπερ μάρκετ – Υγεία

Στην πρόσφατη βρετανική έρευνα για τη διάδοση του κορονοϊού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία, αναφέρθηκαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι μέσα από πρόσφατη βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις  τελευταίες πέντε μέρες, πριν βγουν θετικοί στον ιό, έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία κλπ, ενώ ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε για τα δεδομένα αυτά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας οτι σε δεύτερη ανάλυση έγινε σαφές ότι ενώ ο κόσμος πηγαίνει συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος που έγινε η μετάδοση είναι εντός των νοικοκυριών. «Θα πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοί πώς διαβάζουμε τις μέλετες για να μη δημιουργούνται πλασματικές εικόνες» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

“Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή απόδειξη μέσα από τις χιλιάδες ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει για συρροές ή επιδημιολογικά clusters σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία” ανέφερ από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.


Εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης η πλειονότητα των διαγνώσεων

Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής επεσήμανε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εντοπίζεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα επεσήμανε ότι στην Αττική υπάρχει μια ήπια πορεία της επιβάρυνσης και ότι έχει βελτιωθεί ο δείκτης Rt.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης ότι σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά διατηρείται η αναστροφή που είχε διαπιστωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ομάδα των 19-39. Αυτό οφείλεται στη σχετική συρρίκνωση της δεύτερης ομάδας και την αύξηση της πρώτης. Η δε μείωση στους νεότερους συμπίπτει και με τη λήψη μέτρων για το κλείσιμο διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμη ότι η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω των 18 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grΠηγή: www.news247.gr