Ισπανία: Δημόσιοι υπάλληλοι με.. βεντάλιες

Ισπανία: Δημόσιοι υπάλληλοι με.. βεντάλιες

Η Ισπανία σχεδιάζει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, για να μειώσει τα έξοδα σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά αυτό σημαίνει μείωση της χρήσης των κλιματιστικών.

Οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υπομείνουν υψηλότερες θερμοκρασίες στους χώρους εργασίας τους καλοκαίρι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, για να βοηθήσει μεταξύ άλλων και στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το σχέδιο που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και ενθάρρυνση των εργαζομένων να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Με βάση το νέο σχέδιο, ο κλιματισμός σε γραφεία και σε άλλους χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου, κάτι που είναι πιθανό να κάνει κοινή τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο. Το χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.  Οι θερμοκρασίες συχνά ανεβαίνουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ισπανία.

Το σχέδιο, μέρος μιας προσπάθειας σε όλη την ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, θα ενθαρρύνει επίσης τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατα για να πάνε στη δουλειά τους και επίσης προβλέπει ότι θα σβήνουν τα φώτα νωρίτερα στα δημόσια κτίρια.

Και η Ιταλία

Η Ιταλία επίσης ανακοίνωσε σχέδια για να περιορίσει τον κλιματισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας  το καλοκαίρι.  «Ακόμη και αν η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη έκθεση στη ρωσική ενέργεια, είναι προφανές ότι δεν είναι απρόσβλητη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Προϋπολογισμού, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, εξηγώντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου είπε ότι τα μέτρα στοχεύουν σε μείωση κατά 25% της χρήσης ενέργειας από την κεντρική διοίκηση.

Η Ισπανία ελάχιστα χρησιμοποιεί ρωσικό αέριο, αλλά μειώνοντας τη χρήση ενέργειας, η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να βοηθήσει τους εταίρους της να απογαλακτιστούν από τις ρωσικές προμήθειες, επανεξάγοντας περισσότερο  φυσικό αέριο που αγοράζει η Ισπανία από χώρες παραγωγής πλην της  Ρωσίας, δήλωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας θα λάβει 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία Covid-19, που μετσαξύ άλλων προβλέπει  και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων κτιρίων.Πηγή: www.enikos.gr