Η Κρήτη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας – Πώς θα εξελιχθεί ο χιονιάς στο νησί – Κρήτη

Η Κρήτη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας – Πώς θα εξελιχθεί ο χιονιάς στο νησί – ΚρήτηΑναλυτικά η έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη – Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς στην Κρήτη – Live η εξέλιξη του καιρού – Τί σημαίνει γενική αργία

«Η Κρήτη κηρύσσεται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και την λήψη σχετικών εκτάκτων μέτρων». Αυτό δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Οι εξαιρέσεις

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, « σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας κηρύσσονται η Περιφέρεια Αττικής, Εύβοια , Βοιωτία, Κυκλάδες, Κρήτη και Σποράδες και με βάση τη νομοθεσία αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δημόσιων Δομών Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου.

Κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ούτε την εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, οι βρεφικοί,  βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Διαβάστε επίσης ⇒ Λέκκας για κακοκαιρία στην Κρήτη: Η χθεσινή ημέρα δε θα θυμίζει σε τίποτα την αυριανή, ήταν «πρόβα»

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των τροφίμων, φαρμάκων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας.
Τι σημαίνει γενική αργία

Η αργία είναι μια συγκεκριμένη ημέρα ή μια περίοδος μερικών ημερών κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών. Η πιο γνωστή αργία, που τηρείται σε πολλές, χριστιανικές κυρίως, χώρες, είναι η ημέρα Κυριακή. Στην Ελλάδα, οι αργίες στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δώδεκα. Οκτώ σταθερές, η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25 Μαρτίου), η Εργατική Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η Επέτειος του ΟΧΙ (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα μετά το Πάσχα και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Πάσχα δεν υπολογίζεται ως αργία στο Δημόσιο και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί, ούτως ή άλλως ως Κυριακή είναι αργία.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς στην Κρήτη – Live η εξέλιξη του καιρού

Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει ολόκληρη την χώρα, με χιόνια και παγετό αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες την Κρήτη, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τις προγνώσεις θα είναι εντονότερο από το προηγούμενο, ενώ η κορύφωσή του αναμένεται από το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης.
Ειδικότερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV μίλησε ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Μανόλης Ανανδρανιστάκης, ο οποίος όπως είπε ήδη χιονίζει στα ορεινά κυρίως στα δυτικά τμήματα της Κρήτης, ενώ μέσα στο βράδυ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν μόνο στα Χανιά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ από αύριο, Τρίτη, το πρωί αυτό θα αλλάξει, καθώς αναμένουμε πλέον χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν έντονα τα νότια τμήματα του νησιού, όσο τα κεντρικά και βόρεια, τα οποία επηρεάζονται κυρίως και από τον βορειά.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, όπως είπε ο κ. Ανδρανιστάκης φαίνεται να έχουμε έντονες χιονοπτώσεις παντού, στις ορεινές περιοχές ωστόσο οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο έντονες, ενώ θα υπάρξει ένα μικρό διάστημα βελτίωσης από το απόγευμα, όπου οι χιονοπτώσεις φαίνεται να εξασθενούν λίγο, για να ενταθούν ξανά τα φαινόμενα από το απόγευμα της Τρίτης έως το βράδυ, να διατηρηθούν την νύχτα και να συνεχιστούν μέχρι περίπου και το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε σιγά – σιγά από τα δυτικά προς τα ανατολικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν για να σταματήσουν αργά το απόγευμα της Τετάρτης προς το βράδυ.

Παράλληλα τόνισε πως «τα μοντέλα μας δείχνουν πάνω από τα 200 μέτρα χιονόπτωση», ωστόσο όπως τόνισε, «η κατάσταση σαφώς είναι χειρότερη από αυτήν που είχαμε με τις χθεσινές εικόνες, που σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι να δούμε χιόνι μέσα στις πόλεις και στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Κυρίως πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα προς το βράδυ.

Την ίδια ώρα είπε ότι στα δύσκολα σημεία στον Βόρειο Οδικό Άξονα μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα, ενώ για τις πιο ορεινές περιοχές θα έχουμε και αποκλεισμούς χωριών.    

Λέκκας: «Το δεύτερο κύμα μας ανησυχεί»

«Το δεύτερο κύμα είναι αυτό που μας ανησυχεί. Αυτό που έρχεται δηλαδή. Κι όταν το πρώτο κύμα έδωσε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να αντιληφθούμε τι μας περιμένει στο δεύτερο», όπως είπε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας στην ΚΡΗΤΗ TV.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προγνώσεις θα υπάρξουν περίοδοι που το φαινόμενο θα είναι έντονο, με διαστήματα βελτίωσης, ενώ εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Tα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη, μέχρι τις απογευματινές – βραδινές ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κρήτη την Τρίτη, κ. Λαγκουβάρδος «πιθανώς να δούμε και πιο παρατεταμένη χιονόπτωση και χιονόστρωση, γιατί οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές. Σε λίγο υψηλότερο θα έχουμε μεγαλύτερη χιονόπτωση και χιονόστρωση», προσθέτοντας ότι οι βοριάδες θα ενισχυθούν αρκετά την Δευτέρα το βράδυ προς την Τρίτη.

Για αυτό το λόγο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επεσήμανε ότι χρειάζεται προσοχή στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο θα αποδράμει το βράδυ της Τρίτης, ενώ το κρύο θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 Μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, βροχές, καταιγίδες και χιονόνερο, αναμένονται αύριο Τρίτη στο Ηράκλειο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αρκαλοχώρι προβλέπεται χιονόπτωση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με εξαίρεση τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου προβλέπεται χιονόπτωση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως -1 βαθμούς Κελσίου.

Χιονόπτωση προβλέπεται και στην Άνω Βιάννο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως -1 βαθμούς Κελσίου. 

Στις Μοίρες Ηρακλείου, τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες θα χιονίσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές και βραδινές ώρες της Τρίτης στο Ρέθυμνο, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας προβλέπεται να εκδηλωθούν μπόρες με χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στο Σπήλι Ρεθύμνου αναμένεται χιονόπτωση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 0 βαθμούς Κελσίου.

Χιονόπτωση προβλέπεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στα Ανώγεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως -4 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας την Τρίτη στα Χανιά. Το βράδυ αναμένονται μπόρες με χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Χιονόπτωση αναμένεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στα Σφακιά Χανίων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα Φαλάσαρνα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες στην Σητεία θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Κρήτης

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της Κρήτης, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου. Με αφορμή την επικείμενη επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα επιφέρει, ο απόπλου των πλοίων απο τα λιμάνια του νησιού μας, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Κρήτη – Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ακυρώσεις πτήσεων και νέες κυκλοφοριακές απαγορεύσεις τίθενται σε ισχύ

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,  διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων και στους τέσσερις νομούς του νησιού καθώς επίσης ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air στις 24 και 25 Ιανουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Συγκεκριμένα, ανακοινώνεται από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω των έκτακτων επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων και για την εξασφάλιση των ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών στο οδικό δίκτυο και την ασφάλεια των πολιτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων ως κάτωθι: 

Ακυρώσεις πτήσεων και νέες κυκλοφοριακές απαγορεύσεις

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας σε μέρος του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων από την 17:00 ώρα της 24.01.2022 και μέχρι νεοτέρας ως εξής:

 • Επαρχιακή οδός Φουρνέ – Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Ζούρβας.
 • Επαρχιακή οδός Χανίων – Κοντοπούλων – Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Δρακώνας Κεραμειών.
 • Οδός Βασιλείου Πούλακα στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Περιβολίων έως την τοπική κοινότητα Θερίσσου.
 • Επαρχιακή οδός Χανίων – Ομαλού στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Λάκκων έως Ομαλό.
 • Επαρχιακή οδός Βρυσσών – Χώρας Σφακίων στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Αλίκαμπου έως Χώρα Σφακίων.
 • Παράκαμψης του επαρχιακής οδού Νεροκούρου – Μαλάξας μέσω Κέραμου προς Κοντόπουλα, σε όλο το μήκος της.

Ρέθυμνο

Θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των τριάμισι (3,5) τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων από την 22:00 ώρα της Δευτέρας (24.01.2022) έως και την 08:00 ώρα της Τρίτης (25.01.2022) 

 • Σε όλο το τμήμα της Επαρχιακής Οδού 3 Ρεθύμνου-Αγίας Γαλήνης.
 • Από τη χιλιομετρική θέση 78 (περιοχή Πανόρμου Δήμου Μυλοποτάμου) έως την χιλιομετρική θέση 106 (όρια Νομών Ρεθύμνης –Ηρακλείου) του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Ηράκλειο

Θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των τριάμισι (3,5) τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 22:00 ώρα της Δευτέρας (24.01.2022) έως και την 08:00 ώρα της Τρίτης (25.01.2022)

 • επί της Νέας Εθνικής Οδού Χανίων –Σητείας (ΒΟΑΚ), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του οδικού δικτύου από την χιλιομετρική θέση 106 έως την χιλιομετρική θέση 127.
 • επί της Εθνικής Οδού Ηρακλείου-Αγίας Γαλήνης, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του οδικού δικτύου από την χιλιομετρική θέση 21 έως την χιλιομετρική θέση 49 καθώς και
 • της Νέας Διάνοιξης Εθνικής Οδού από Αγία Βαρβάρα έως Αμπελούζο.

Λασίθι

Θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του οδικού δικτύου της Εθνικής Οδού Χανίων-Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του ενάμισι (1,5) τόνου και λοιπών βαρέων οχημάτων από την 22:00 ώρα της Δευτέρας 24.01.2022 έως και την 08:00 ώρα της Τρίτης 25.01.2022.

 • Την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται όλα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά οχήματα που συνδράμουν στον καθαρισμό του Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air στις 24 και 25 Ιανουαρίου

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, η AEGEAN ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2022 έως και το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθούν μόνο οι κάτωθι προγραμματισμένες πτήσεις και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ όλες οι υπόλοιπες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά ελληνικά αεροδρόμια ακυρώνονται.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12:00 και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί νέο τροποποιημένο πρόγραμμα δρομολογίων ενώ σχετικές ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. 

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται από τις έκτακτες αυτές συνθήκες, σήμερα και αύριο (24 και 25 Ιανουαρίου 2022) παρέχεται ήδη η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς rebooking fees, ενώ για την αποφυγή επιπρόσθετης ταλαιπωρίας οι επιβάτες παρακαλούνται πριν την μετάβασή τους προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά αεροδρόμια αναχώρησης των πτήσεων τους, όπως ενημερώνονται για την πραγματοποίηση της πτήσης τους από την ιστοσελίδα της AEGEAN  (www.aegeanair.com) και της Olympic Air (www.olympicair.com).

Ειδικότερα οι πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα 24 Ιανουαρίου 2022 είναι οι κάτωθι:

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές

της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Στην Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία – Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι-απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί το πρωί τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -10 (μείον 10) έως -01 (μείον 1) βαθμό Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς». Όπως αποφασίστηκε σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός στα Χανιά

Στην ενεργοποίηση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία, προχωρεί ο δήμος Χανίων. Το σχέδιο δράσης επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο δημαρχείο της πόλης και εκπονήθηκε σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Χανίων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού διατίθενται 20 οχήματα έργου για τον εκχιονισμό και την επέμβαση στα πιο καίρια σημεία του δήμου, δύο ξεχωριστά συνεργεία έκτακτης δράσης για αποκομιδή επικίνδυνων απορριμμάτων και δέντρων-κλαδιών, αποφασίσθηκε η 24ωρη λειτουργία του Δημοτικού Πρατηρίου Καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκονται εργαζόμενοι από τα συνεργεία του Δήμου Χανίων και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Για να ξεπεραστούν με τη μέγιστη ασφάλεια τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, μέχρι το πέρας της κακοκαιρίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις υποδείξεις και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Ανοιχτό το Κέντρο Αστέγων στο Ηράκλειο ενόψει της κακοκαιρίας

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες μέρες, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου, απέναντι από την ΣΕΑΠ) θα είναι ανοιχτό από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αστέγων του Δήμου λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης, ωστόσο, κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου. Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγή διασποράς του Covid-19 .

Ανοιχτή θα είναι από το Σάββατο και η αίθουσα σεμιναρίων στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, για όσους θέλουν να προστατευτούν από το προβλεπόμενο ψύχος.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Τα σχολεία

Κλειστά στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Στυλιανίδης: «Μείνετε στα σπίτια σας»

Υπενθυμίζεται πως αργά το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΕΗ Α. Μάνο. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη.

Μιλώντας για την πορεία του φαινομένου της κακοκαιρίας ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως τα φαινόμενα, τα οποία τα χαρακτήρισε πρωτοφανή,  θα συνεχίσουν μέχρι και αύριο και από το πρωί το κύριο πρόβλημα θα είναι ο παγετός. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν από αύριο το μεσημέρι, ωστόσο από κει και πέρα υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού, ειδικά τις βραδινές και πρωινές ώρες.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό. Ο κ. Στυλιανίδης στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για την διαχειριση σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. «Μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα έχουν επάρκεια μέσων για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία», είπε ο υπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως όλα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Αττικής, προήλθαν από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Αττική Οδό.

Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια. Τόνισε ακόμα ότι ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη την χώρα. Κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αύριο ο Δημόσιος Τομέας θα λειτουργήσει με τηλεργασία. Παράλληλα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οδηγίες έχουν δοθεί και από το Υπουργείο Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων» τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Ο κ. Στυλιανίδης προανήγγειλε ότι με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν και αύριο όλα τα σχολεία σε περιοχές που έχουν πληγεί από την χιονοκαταιγίδα, επισημαίνοντας ότι σήμερα λειτούργησαν περισσότερες από 46. 000 ψηφιακές τάξεις, με τηλεκπαίδευση.Πηγή: www.neakriti.gr