Φόβοι για έκτο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι – SOS για χρήση μάσκας

Φόβοι για έκτο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι – SOS για χρήση μάσκας

Σοβαρές ανησυχίες για θερινό κύμα της πανδημίας Covid-19 εκφράζει το τελευταίο διάστημα η επιστημονική κοινότητα, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες, πολλά νησιά βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και η θετικότητα στη χώρα είναι αυξημένη προσεγγίζοντας το 7%, ποσοστό μη ασφαλές σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν λάθος την κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με δεδομένο τον συνωστισμό, που ενισχύει τη διασπορά του νέου κορονοϊού. Για παράδειγμα σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε (Mega) «αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, ή το ξέρουν και δεν ενημερώνουν κανένα κι από την άλλη έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με ΜΜΜ, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο».

Η καθηγήτρια τόνισε την ανάγκη να επιστρέψει η χρήση της μάσκας στα αεροπλάνα και στα πλοία, όπως και το να τηρείται το μέτρο στα αστικά μέσα, όπως τα λεωφορεία. «Ναι μεν οι σκληροί δείκτες δεν είναι σε υψηλά επίπεδα -όχι ότι 8 και 10 άνθρωποι μας περισσεύουν- αλλά εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι με τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα είναι πολύ πιθανό κάποιοι άνθρωποι να οδηγηθούν σε διασωλήνωση, εντατικές και να χάσουν τη ζωή τους» εξήγησε. Σε ό,τι αφορά τις επαναλοιμώξεις η κ. Λινού σημείωσε πως η Ο4 και η Ο5 δε συναντάει ανοσία για τους νοσήσαντες με την Ο1 ή την Ο2.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση μετά την άρση όλων των μέτρων επιλέγει, για ακόμα μία φορά, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών στα νησιά, στέλνει εκεί τους γιατρούς των νοσοκομείων της Αθήνας, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στην για ό,τι ακολουθήσει.

«Τους ασθενείς που θα διακομίζονται από εκεί στην Αθήνα όπως καθημερινά κάθε καλοκαίρι, θα τους περιθάλπτει η Γκάγκα όπως παλιότερα ο Κικίλιας κι ο Πολάκης» σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Πάνος Παπανικολάου, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία ανέφερε επίσης πως η «κυβέρνηση δεν έχει ακόμα απελευθερώσει την πίστωση του κονδυλίου των τακτικών εφημεριών δεύτερου τριμήνου 2022 με αποτέλεσμα οι δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες Απριλίου όλων των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας πιθανότατα να μην αποζημιωθούν εντός Ιουνίου» και πως παραβιάζει δική της νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ειδικότητες «πρώτης γραμμής» σχετικά με την πανδημία (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι , Αναισθησιολόγοι κλπ) προβλεπόταν πως θα λάμβαναν ένα έξτρα ποσό για κάθε εφημερία. 

«Μάλιστα σε ορισμένα νοσοκομεία (π.χ. Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων) δεν παίρνουν όχι μόνο το έξτρα ποσό αλλά καθόλου τακτικές εφημερίες. Με παρόμοιο τρόπο η κυβέρνηση παραβιάζει ταυτόχρονη δική της ρύθμιση που προβλέπει έξτρα ποσά εφημεριών για τους μετακινηθέντες σε άλλα νοσοκομεία γιατρούς (π.χ. στην περίπτωση Αχαΐας και Ηλείας)» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση κυριολεκτικά μέσα στα μούτρα μας λέει πως «δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα» για τις οφειλόμενες στους νοσοκομειακούς γιατρούς αποδοχές (στους «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» που έλεγε πρόπερσι ο πρωθυπουργός τότε που η σύζυγός του μας χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια) όμως ταυτόχρονα ποτίζει τα κλεφτόδενδρα δημοσίου χρήματος για τραπεζίτες, κρατικοδίαιτους ταχαεπιχειρηματίες, γκόλντεν μπόϊς, «ημέτερους» εργολάβους και προμηθευτές  δημοσίου καθώς και για ορδές κομματοδιορισμένων κηφήνων που έχει βολέψει σε διάφορες θεσούλες του κράτους. Αρκετά ως εδώ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: www.efsyn.gr