Επιθεωρήσεις και παραβιάσεις | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Επιθεωρήσεις και παραβιάσεις | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ο ηγέτης Ε. Τατάρ στα έργα εξωραϊσμού στην Αμμόχωστο

twitter / Ersin Tatar

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Την ώρα που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ επέβλεπε τα έργα στην Αμμόχωστο ενόψει της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κύπρο, παραβιάζοντας το FIR της Λευκωσίας ● «Δεν υπάρχει λύση δύο κρατών στην Κύπρο», επανέλαβε σε συνέντευξή του ο Ν. Δένδιας.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ έκανε χθες το μεσημέρι μία τελευταία επιθεώρηση στα έργα εξωραϊσμού στην Αμμόχωστο ενόψει της διήμερης επίσκεψης που αρχίζει σήμερα στα κατεχόμενα ο Τ. Ερντογάν για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Ο περιβάλλων χώρος του ελληνοκυπριακού Γυμνασίου θα μετονομαστεί σε εθνικό κήπο, ο χώρος στάθμευσης δίπλα έχει ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter, ενώ η παραλία ήταν γεμάτη με παραθεριστές και θεατές του μαραθωνίου κολύμβησης «ειρήνης και ελευθερίας» που οργάνωσε η τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Λίγο αργότερα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κύπρο, παραβιάζοντας το FIR της Λευκωσίας για περίπου μιάμιση ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας, Χρ. Πιερή (από τις 3.30 έως τις 5 μ.μ.), ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν πέρασαν πάνω από τις ελεύθερες περιοχές, αλλά οριακά πέρασαν από τη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια». Για το περιστατικό όπως και για την προχθεσινή καταδίωξη σκάφους του λιμενικού της Κύπρου από τουρκική ακταιωρό, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε διαβήματα στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνοδεύεται στη διήμερη επίσκεψή του στα κατεχόμενα από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο και τον κυβερνητικό του εταίρο Μ. Μπαχτσελί και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται ομιλία στο τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο όπου δεν θα παραστούν οι προκάτοχοι του Ε. Τατάρ, Μ. Ακιντζί και Μ. Ταλάτ, και δύο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ως προς τις εξαγγελίες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αμμόχωστο και στο άνοιγμα που εάν γίνει θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης.

Σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουν γίνει σε συνεργασία με την Αθήνα «θα αποτρέψουν την έκφραση νέων απειλών εκ μέρους του Τ. Ερντογάν». Παράλληλα επισήμανε ότι «οι παραβατικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν επιτρέπουν την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό». Μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με συνέντευξη στην αραβική εφημερίδα Asharq Al Aswat, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει λύση δύο κρατών στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα της τουρκικής πλευράς αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ. Ο Ν. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι «η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ) πήγε αρκετά καλά. Για εμάς είναι σημαντικό να ακούσουμε τι πρόκειται να πει και να δούμε τι πρόκειται να κάνει στα κατεχόμενα. Διότι, εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα».

Πηγή: www.efsyn.gr