Ενοχλημένη η Κύπρος από τις αποφάσεις άλλων κρατών για το AstraZeneca (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενοχλημένη η Κύπρος από τις αποφάσεις άλλων κρατών για το AstraZeneca (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ενόχληση της Κύπρου για τις αποφάσεις μερικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και συγκεκριμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Η διαφορετική πολιτική που ακολουθούν άλλα κράτη παρά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, εντείνει τη δυσπιστία των πολιτών έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε ότι για κάποιο λόγο ενώ υπάρχει ομοφωνία κατά τις συνεδριάσεις των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, στη συνέχεια για κάποιους λόγους αλλάζουν τις αποφάσεις τους επιβάλλοντας ηλικιακούς περιορισμούς και άλλες αλλαγές στην εφαρμογή του εμβολιαστικού τους πλάνου.

«Το μήνυμα του Υπουργού Υγείας ήταν ότι αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα και αναστάτωση μόνο σε εθνικό επίπεδο. Μια απόφαση της Αυστρίας για παράδειγμα για το AstraZeneca δεν επηρεάζει μόνο τον πληθυσμό της Αυστρίας αλλά και της Κύπρου και της Γερμανίας και της Ελλάδας κοκ», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αυτές οι αποφάσεις προκαλούν μπέρδεμα και σύγχυση στους πολίτες και άλλων χωρών που δεν έχουν τις γνώσεις για να αντιληφθούν ποιο είναι το σωστό.

Είπε επίσης ότι καμιά χώρα της ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερεί το εμβολιαστικό της πρόγραμμα περιμένοντας την αύξηση των παραλαβών από μια συγκεκριμένη εταιρεία, παρατηρώντας τη διστακτικότητα των πολιτών στην Κύπρο στο να εμβολιαστούν με το AstraZeneca.

Υπενθύμισε επίσης ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και έχουν καταγραφεί απειροελάχιστα περιστατικά θρομβώσεων.Πηγή: www.alphanews.live