Ευθύμιος Λέκκας: «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»

Ευθύμιος Λέκκας: «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»

Ευθύμιος Λέκκας

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Για σεισμό 5,2 Ρίχτερ έκανε λόγο ο Ευθύμιος Λέκκας, μετά τη νέα σεισμική δόνηση στους Ζάρακες Ευβοίας και συνέστησε «ψυχραιμία». Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μετά τη νέα δόνηση περιπλέκεται το σκηνικό ως προς τον κύριο σεισμό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι οι επιστήμονες «παρακολουθούν το φαινόμενο» και ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».

Όπως εξήγησε, «η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό», ενώ πρόσθεσε πως «αντέχουν τα κτήρια».

Επισήμανε ότι το ρήγμα «δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια».

Ο καθηγητής τόνισε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στον ίδιο εστιακό χώρο που εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού το πρωί της Τρίτης, φέροντας τα ίδια χαρακτηριστικά. Στην Αθήνα έγινε αισθητός «λόγω της κατευθυντικότητάς του».

Αχαρτογράφητα νερά

Αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι «θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια».

Όπως τόνισε, «η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου» και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. «Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε». 

Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Πηγή: www.efsyn.gr