Χάος στο Ουζμπεκιστάν: Νεκροί και τραυματίες σε ογκώδεις διαδηλώσεις

Χάος στο Ουζμπεκιστάν: Νεκροί και τραυματίες σε ογκώδεις διαδηλώσεις

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα μετά το κύμα μαζικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών. Βίαιες συγκρούσεις με τις Αρχές, με τον πρόεδρο να παραδέχεται την ύπαρξη θυμάτων κατά τις διαμαρτυρίες.

Ξέσπασμα οργής και βίας στο Ουζμπεκιστάν με αφορμή προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Συντάγματος που παρατείνει την προεδρική θητεία, αλλά, το βασικότερο, αίρει το δικαίωμα στην αυτονομία της περιοχής του Καρακλπακστάν, η οποία συνορεύει με το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν.

Στο επίκεντρο των οργισμένων διαδηλώσεων βρέθηκε η πρωτεύουσα του αυτόνομου κρατιδίου Νουκούς, όπως πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση πήρε πίσω την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, όμως ο απολογισμός των συγκρούσεων κάνει λόγο για χιλιάδες τραυματίες, αλλά και νεκρούς.

Σύμφωνα με τον Σουλτανμπέκ Ζιγιάγιεφ, τον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας του Καρακαλπακστάν, τα νοσοκομεία στην πόλη Νουκούς είναι γεμάτα με ασθενείς που τραυματίστηκαν όταν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την ύπαρξη νεκρών, όμως, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ζαφκάτ Μιρζίγιοεφ, δηλώνοντας «δυστυχώς υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών και μεταξύ των δυνάμεων της τάξης» για να κατηγορήσει τους οργανωτές των διαδηλώσεων ότι «κρύβονται πίσω από συνθήματα» και επιδιώκουν «να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κυβερνητικά κτίρια των τοπικών αρχών».

«Πολλές ομάδες προσπάθησαν να καταλάβουν τα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων στην πόλη Νουκούς (την πρωτεύουσα του Καρακαλπακστάν) και του υπουργείου Εθνικής Φρουράς, για να πάρουν όπλα», πρόσθεσε. «Επωφελούμενοι από το γεγονός ότι ήταν περισσότεροι, οι άνδρες αυτοί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, που χτυπήθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και έβαλαν φωτιές.

Ένας εξόριστος αντιπολιτευόμενος πολιτικός, ο Πουλάτ Αχούνοφ, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι με βάση τις επαφές του με ντόπιες πηγές και τις ενδείξεις από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε. Υπάρχουν, είπε, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες επειδή η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ανθρώπους που μοιάζουν τραυματισμένοι ή αναίσθητοι. Ένας Ουζμπέκος αξιωματούχος, ο Μπομπούρ Μπεκμουρόντοφ, κατήγγειλε τα πλάνα που αναρτήθηκαν στο Twitter και δείχνουν ένστολους να περπατούν σε έναν δρόμο καλυμμένο με ένα κόκκινο υγρό. «Φίλοι μου, μην ενδίδετε σε αυτές τις ντροπιαστικές προκλήσεις. Επαληθεύστε τις πληροφορίες σας. Είναι απλώς κόκκινο νερό. Σας παρακαλώ, μάθετε την αλήθεια», έγραψε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «οι οργανωτές των ταραχών» συνελήφθησαν, χωρίς άλλες πληροφορίες.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει ο Ουζμπέκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2016. Ο Μιρζίγιοεφ προχώρησε σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, επανεξελέγη πέρσι αλλά κατηγορείται για ολοένα και αυταρχικότερη διακυβέρνηση.

Το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για την Ευρώπη και την Ασία με τη Ρωσία και την Κίνα να ασκούν σημαντική επιρροή. 

Πηγή: www.efsyn.gr