Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Απομακρύνετε τους S-400 | ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Απομακρύνετε τους S-400 | ΚΟΣΜΟΣ

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στη σημασία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αλλά και του σεβασμού των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Μπλίνκεν τόνισε τη μακροχρόνια σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, το κοινό μας ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασίας των δημοκρατικών θεσμών, της διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επικοινωνία Μπλίνκεν-Δένδια: Στενή συνεργασία Ουάσιγκτον-Αθήνας

Επικοινωνία Δένδια με τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους»

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε για ακόμα μια φορά από την Άγκυρα να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και εξέφρασε τη στήριξη του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Σχετικά με τη Συρία, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να υποστηρίξουν την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να εκφράσει συλλυπητήρια για τον θάνατο των Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και να επιβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη για αυτή τη πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια.

Τουρκία: Εκλήθη για εξηγήσεις ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θάνατο 13 Τούρκων πολιτών στο Βόρειο Ιράκ, το περιεχόμενο της οποίας προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας. Νωρίτερα σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος κόμματος ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες» που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο Βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε ως «αστείο» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν.

Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι καταδικάζει το συμβάν, εάν επιβεβαιωθεί ότι η ευθύνη ανήκει στο PKK. «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας με τον Ερντογάν να τονίζει ότι οι ΗΠΑ «στην πραγματικότητα, βρίσκονται στο πλευρό των τρομοκρατών».Πηγή: www.iefimerida.gr