Αναβάθμιση των F-16 πήρε ο… μικρός σουλτάνος από τον Μπάιντεν για την άρση του βέτο

Αναβάθμιση των F-16 πήρε ο… μικρός σουλτάνος από τον Μπάιντεν για την άρση του βέτο

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη συμφωνία Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας στη Μαδρίτη, που άνοιξε τον δρόμο για την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη των χωρών της Σκανδιναβίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ενώ προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα» στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση, οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προμηνύουν εξελίξεις στα αμερικανο-τουρκικά.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός πως ο Ερντογάν χαμογελούσε συνεχώς και από… στρατηγός έγινε ένας χαρούμενος «σύμμαχος».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Σημειώνεται πως Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται να έχουν συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που , στον απόηχο και των χθεσινών εξελίξεων.

 Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνεται πως τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων όσο και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, θα πρέπει – για να υλοποιηθεί – να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επικεφαλής της οποίας είναι ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.  Πηγή: newpost.gr