Ανατροπή δεδομένων για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech και τη θερμοκρασία που πρέπει να διατηρείται

Ανατροπή δεδομένων για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech και τη θερμοκρασία που πρέπει να διατηρείται

Νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανατρέπουν τα δεδομένα για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19, το οποίο δεν πρέπει να διατηρείται τελικά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από εκείνες που καταγράφονται τον χειμώνα στην Ανταρκτική, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Τα νέα αποτελέσματα αναμένεται να επιτρέψουν τη σημαντική επέκταση της διανομής του εμβολίου σε κλινικές, φαρμακεία και ααπομακρυσμένες περιοχές.

Τα δεδομένα σταθερότητας, τα οποία υποβλήθηκαν από τις δύο εταιρείες στις αμερικανικές αρχές, δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικές θερμοκρασίες ιατρικού καταψύκτη από -15 έως -25 βαθμούς Κελσίου για έως και δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες απαιτήσεις για αποθήκευση σε θερμοκρασίες -60 έως -80 βαθμών Κελσίου.

Ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech, ανέφερε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί αν δώσει στα εμβολιαστικά κέντρα «μεγαλύτερη ευελιξία». Πρόσθεσε, σύμφωνα με τους FT, ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις προκειμένου να γίνει το εμβόλιο «ακόμη πιο εύκολο στη μεταφορά και τη χρήση».

Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer ήταν το πρώτο που πήρε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ πέρυσι, όμως η ανάγκες αποθήκευσης και μεταφοράς του κάτω από τους -60 βαθμούς περιέπλεξαν τη διαδικασία διανομής του, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς υποδομές «ψυχρής αλυσίδας».

Η DHL, μια από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην αποστολή των εμβολίων, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν για την παράδοση του τελευταίου μιλίου, πέρα από τα εξειδικευμένα κέντρα διανομής και αποθήκευσης.

Στο μεταξύ, μια νέα ισραηλινή μελέτη στο προσωπικό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα, έκανε λόγο για υψηλή αποτελεσματικότητα που φτάνει το 85% από την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19.

Προηγούμενες μελέτες στην ίδια χώρα έχουν δείξει ότι μετά και τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 94%.

Πηγή: www.newsbeast.gr