Αναμέτρηση του δίκιου και της εμμονής στο σκάμμα του Μετρό

Αναμέτρηση του δίκιου και της εμμονής στο σκάμμα του Μετρό

Από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του μετρό στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο

EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην τελική ευθεία ο εννιάχρονος αγώνας για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου ● Απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αρχαιολόγων και πολιτών ● Μία μέρα μετά την έναρξη της καταστροφικής απόσπασης κλιμακώνονται οι αντιδράσεις, ενώ φαίνεται να ράγισε το μέτωπο ακόμη και σε φιλοκυβερνητικά μέσα ● Ακόμα να δοθεί χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη και πότε υπολογίζουν να τελειώσει, αλλά ούτε και αναφορά σε προϋπολογισμό συνολικού κόστους απόσπασης-επανατοποθέτησης

«Αν αυτοί είναι αδιάλλακτοι και αδίστακτοι, εμείς είμαστε αμετακίνητοι». Με αυτό το σύνθημα σήμερα μπαίνει στην τελική και αποφασιστικότερη φάση του ο εννιάχρονος αγώνας για τη διάσωση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, τις οποίες καλούνται πλέον να υπερασπίσουν διά της φυσικής τους παρουσίας οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) έχουν καλέσει σε απεργία και πρωινή συγκέντρωση στο σκάμμα του Μετρό, ενώ η Κίνηση Πολιτών για την Υπεράσπιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου, στη διάρκεια της οποίας έχουν προγραμματιστεί και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ολα αυτά 24 ώρες μετά την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από «Αττικό Μετρό» και κυβέρνηση, που άφησαν να διαρρεύσουν χθες φωτογραφίες από την έναρξη της καταστροφικής απόσπασης. Η κίνηση αυτή βέβαια είναι ταυτόχρονα απόδειξη του φόβου για κλιμάκωση των αντιδράσεων μετά το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που θέλει σε συντριπτικό ποσοστό (62%) τους Θεσσαλονικείς να επιθυμούν παραμονή των αρχαιοτήτων και όχι αφαίρεσή τους.

Από κοντά, φαίνεται να ράγισε το μέτωπο ακόμη και σε φιλοκυβερνητικά μέσα που είδαν με δυσφορία την τοποθέτηση της τέως προέδρου του ΣτΕ Ειρήνης Σαρπ στην έμμισθη θέση της νέας Αρχής που μέλλεται να διαχειριστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνδέοντας το γεγονός με το ότι, όπως δείχνει η ψηφοφορία στο ΣτΕ (13 υπέρ της απόσπασης, 12 κατά), έπαιξε κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Επιπλέον υπάρχει πάντα ένα τεραστίων διαστάσεων θέμα που έχει να κάνει με το σύνολο του έργου του Μετρό καθώς η απόσπαση των αρχαιοτήτων υποτίθεται ότι γίνεται για να τελειώσει το έργο μέχρι τον Απρίλιο ή το τέλος του 2023. Κι όμως, κανένας επίσημος δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη και πότε υπολογίζουν να τελειώσει, όταν όλα τα στοιχεία παραπέμπουν στο 2025. Εννοείται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε καμιά αναφορά σε προϋπολογισμό συνολικού κόστους απόσπασης-επανατοποθέτησης στον σταθμό Βενιζέλου.

Το απόγευμα η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης καλεί τους πολίτες σε ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, αφού «ήρθε η ώρα να μιλήσει η πόλη», διότι «το προαναγγελθέν έγκλημα που συστηματικά μεθόδευσε το υπ. Πολιτισμού και η ελληνική κυβέρνηση, αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις όλης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αρνούμενη να μπει σε διάλογο με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, διασπείροντας ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, φτάνει στο τέλος του». Για το μνημείο, όπως λέει η Κίνηση, «η ύστατη προσπάθεια διάσωσής του είναι πια στα χέρια μας! Ας είμαστε όλοι εκεί».

«Eπιχείρηση πειρατικού στιλ»

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α’ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι «επιχείρηση πειρατικού στιλ», καθώς η κυβέρνηση αγνοεί το 62% των πολιτών, και σχολιάζει πως «το μόνο που είχε να ψελλίσει ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό”, Νίκος Ταχιάος, ήταν πως το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης οφείλεται στην άγνοια των πολιτών, κάτι που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη λαϊκή βούληση».

Στη Θεσσαλονίκη «η Ιστορία μας έγινε κομμάτια και τυλίχτηκε σε νάιλον!», σχολιάζει η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», θέτοντας το ερώτημα «ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός και ποιος δήμαρχος θα τολμήσει να αγνοήσει τη θέληση του πολιτών, να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την κατασκευή του Μετρό, να προχωρήσει στην καταστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, στηριζόμενος απλά στην οριακή και αμφιλεγόμενη πλειοψηφία της μίας μόνον ψήφου με την οποία λήφθηκε η απόφαση του ΣτΕ;».

Χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα «κολαούζο» της κυβέρνησης, δηλώνει ότι θα είναι δίπλα στους πολίτες: «Θα αποτρέψουμε την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα επιβάλουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του Μετρό που επί δεκαετίες καθυστερεί η παράταξη της Δεξιάς στην κυβέρνηση και στον δήμο».

Πηγή: www.efsyn.gr