Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ…

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.00

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Παρασκευή το απόγευμα.

Τη νευραλγική θέση της υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει η διπλωμάτης καριέρας και μέχρι σήμερα πρέσβης της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Κατρίν Κολονά.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στις κυβερνήσεις των πρωθυπουργών Εντουάρ Φιλίπ και Ζαν Καστέξ, δηλαδή από την αρχή της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, Μπρουνό Λεμέρ, διατηρεί τη θέση του, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανάν, όπως και αναμενόταν.

Η απερχόμενη υπουργός Βιομηχανίας Αγκνές Πανιέ-Ρουνασέ θα αναλάβει το νέο υπουργικό χαρτοφυλάκιο “Ενεργειακής Μετάβασης”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο 43χρονος Ολιβιέ Ντουσό, επίσης με πολιτική καταγωγή από την Κεντροαριστερά (πάλαι ποτέ βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος).

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν που ανακοινώθηκαν σήμερα από την προεδρία, είναι ο ιστορικός ειδικός στις μειονότητες Παπ Ντιαγέ για να ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η κ. Μπορν, η οποία διορίστηκε προ ημερών νέα επικεφαλής της κυβέρνησης από τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν είναι 61 ετών και είναι δημόσια λειτουργός καριέρας, προερχόμενη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι δύο προηγούμενοι πρωθυπουργοί επί προεδρίας του -επίσης κεντροαριστερής πολιτικής καταγωγής- Μακρόν είχαν πολιτική καταγωγή από την Κεντροδεξιά.

Πηγή: www.capital.gr