Αγωγή κατά του Τραμπ και της οικογένειας του απ’ τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης

Αγωγή κατά του Τραμπ και της οικογένειας του απ’ τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης άσκησε αγωγή στον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την εταιρεία του, με κατηγορίες για επιχειρηματική απάτη που αφορά ορισμένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων στο Μανχάταν, στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον.

Η αγωγή της Γενικής Εισαγγελέως Λετίθια Τζέιμς, που κατατέθηκε στο πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, είναι το αποκορύφωμα της τριετούς πολιτικής έρευνας των Δημοκρατικών για τον Τραμπ και τον Οργανισμό Τραμπ.

Τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του Τραμπ, ο Ντόναλντ Τζούνιορ, η Ιβάνκα και ο Έρικ Τραμπ, κατονομάστηκαν επίσης ως κατηγορούμενοι, μαζί με δύο μακροχρόνια στελέχη της εταιρείας, τους Άλεν Βάισελμπεργκ και Τζέφρι ΜακΚόνι.

«Η αγωγή ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη βοήθεια των παιδιών του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, Ιβάνκα Τραμπ και Έρικ Τραμπ, και ανώτερων στελεχών του Οργανισμού Τραμπ, διόγκωσε ψευδώς την καθαρή περιουσία του κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να παρακινήσει τις τράπεζες να δανείσουν χρήματα στον Οργανισμό Τραμπ με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι θα ήταν διαφορετικά στη διάθεση της εταιρείας, για να ικανοποιήσει τις συνεχιζόμενες δανειακές συμβάσεις, να παρακινήσει τους ασφαλιστές να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για υψηλότερα όρια και χαμηλότερα ασφάλιστρα και να κερδίσουν φορολογικά οφέλη, μεταξύ άλλων».

Ανακοινώνοντας σήμερα την αγωγή η Τζέιμς, μια Δημοκρατική ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, είπε: «Η καταγγελία αποδεικνύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διόγκωσε ψευδώς την καθαρή του περιουσία κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να πλουτίσει άδικα και να εξαπατήσει το σύστημα, εξαπατώντας έτσι όλους εμάς. Αυτό το έκανε με τη βοήθεια των άλλων κατηγορουμένων».

Η Τζέιμς είπε επίσης ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως η ενέργεια αυτή «παραβιάζει επίσης την ομοσπονδιακή ποινική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ψευδών δηλώσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και της τραπεζικής απάτης». «Παραπέμπουμε εκείνες τις ποινικές παραβιάσεις που έχουμε αποκαλύψει στον εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης και την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων», είπε ακόμα.

Η μήνυση επιδιώκει να χτυπήσει τον πυρήνα αυτού που έκανε τον Τραμπ διάσημο, ρίχνοντας φως στην εικόνα του πλούτου και της χλιδής που επεδείκνυε σε όλη του την καριέρα — πρώτα ως κατασκευαστής ακινήτων, μετά ως παρουσιαστής τηλεοπτικών ριάλιτι και αργότερα ως πρόεδρος.

«Η σημερινή κατάθεση μήνυσης δεν επικεντρώνεται ούτε στα γεγονότα ούτε στο νόμο — μάλλον επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προώθηση της πολιτικής ατζέντας της Γενικής Εισαγγελέα. Είναι απολύτως σαφές ότι το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελέα έχει υπερβεί τις νόμιμες εξουσίες του διερευνώντας συναλλαγές όπου δεν έχει γίνει απολύτως καμία αδικοπραγία. Είμαστε βέβαιοι ότι το δικαστικό μας σύστημα δεν θα αντέξει αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάχρηση εξουσίας και ανυπομονούμε να υπερασπιστούμε τον πελάτη μας ενάντια σε κάθε μία από τις αβάσιμες αξιώσεις της Γενικής Εισαγγελέα», δήλωσε η Αλίνα Χάμπα, δικηγόρος του Τραμπ.

Πηγή: www.efsyn.gr