20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Τι ήταν και τι είναι η Αλ Κάιντα

20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Τι ήταν και τι είναι η Αλ Κάιντα

Γεννημένη από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1980 κατά της κατοχής του Αφγανιστάν από τη Σοβιετική Ένωση, η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα υπό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν εξελίχθηκε σε μακροχρόνια απειλή για την Αμερική, η οποία κορυφώθηκε με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που προκάλεσε την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και κατάφερε πλήγμα στην «καρδιά» του αμερικανικού Στρατού, στο Πεντάγωνο, με εμπορικά αεροσκάφη που είχαν καταληφθεί από τους μαχητές της οργάνωσης.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησαν στην αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν και την έναρξη του μακρύτερου πολέμου της Αμερικής που μόλις προ ολίγων ημερών τελείωσε με την ξέφρενη αεροδιακομιδή του αμερικανικού στρατού από την Καμπούλ.

Αντιπροσώπευε επίσης ένα νέο είδος κινδύνου, έναν πόλεμο όχι μόνο ενάντια σε ένα έθνος, αλλά ένα σκιώδες δίκτυο χρηματοδοτών, πιστών και βομβιστών αυτοκτονίας που συνεχίζει το έργο του ακόμη και μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις το 2011 στο Πακιστάν. Άλλοι ακολούθησαν το πρότυπό τους με ακόμη πιο φρικτά αποτελέσματα.

Πηγή: www.cnn.gr