Τίνα, η επίμονη κηπουρός

26/06/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Με την πολιτική κάλυψη της ΝΔ οι στρατιωτικοί άνοιξαν βεντέτα με τον υπουργό Αμυνας κ. Μπεγλίτη

 ΕΥΘΕΙΑ είναι η σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του «κόμματος των αποστράτων». Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα εναντίον τουςαπό το βήμα της Βουλήςο κ. Π. Μπεγλίτης επανέφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που συζητείται ευρέως σε διαδρόμους και γραφεία στο Πεντάγωνο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι ενώσεις αποστράτων επιμένουν να παρεμβαίνουν σε σειρά ζητημάτων, όπως οι μεταθέσεις ή οι προαγωγές, απολαμβάνουν παχυλά προνόμια, «επέδραμαν» τα τελευταία χρόνια στα Μετοχικά Ταμεία με τον υπερπληθωρισμό στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων, ενώ αρκετοί από αυτούς- ως πλασιέ οπλικών συστημάτων- «έλυναν και έδεναν».

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την αποκάλυψη ότι μόνο στον Στρατό Ξηράς εμφανίζονται να υπάρχουν περισσότεροι από 2.000

«αρχηγοί ΓΕΣ», περίπου 9.000 αντιστράτηγοι και 7.000 υποστράτηγοι, όταν την ίδια στιγμή ο αριθμός των μελών της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) ανέρχεται, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, σε περίπου 10.000 (μαζί με τους προερχόμενους από το Λιμενικό Σώμα). Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια φέρεται να στήθηκε ένα ολόκληρο «πάρτι» προαγωγών-εξπρές όταν τα υπηρεσιακά συμβούλια έδιναν αφειδώς βαθμούς με αποτέλεσμα τα… «αστέρια» να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι αριθμοί λένε όμως μόνο μέρος της αλήθειας. Το ξέσπασμα του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ήδη από την εποχή που ήταν αναπληρωτής είχε συγκεντρώσει τα πυρά των αποστράτων λόγω της παρέμβασής του για την εξυγίανση των Μετοχικών Ταμείων, προκλήθηκε από την προσπάθεια της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) να παρέμβει πολιτικά στον χώρο των εν ενεργεία αξιωματικών καλώντας τους σε υπηρεσιακή εγρήγορση για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

Η παρέμβαση Μπεγλίτη δεν είναι τυχαία, επιμένουν έμπειροι στρατιωτικοί. Σχετίζεται με την παραδοσιακή σχέση, κατ΄ άλλους «προτίμηση», που δείχνει το «κόμμα των αποστράτων» προς τη ΝΔ, μια σχέση που πάει πίσω στον χρόνο. Ολα αυτά φάνηκαν να επαληθεύονται μετά την πρόσφατη πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της κ. Αντ.Σαμαρά να συναντηθεί με μέλη των ενώσεων αποστράτων και να ρίξει γέφυρες προς αυτούς, «κλείνοντας το μάτι» στις διεκδικήσεις τους. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για επαναφορά της «αξιοσύνης» στις Ενοπλες Δυνάμεις και προασπίστηκε σθεναρά το έργο τους.

Η αφορμή για τη σύγκρουση Μπεγλίτη- αποστράτων δεν ήταν άλλη από την ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε η ΑΝΕΑΕΔ στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Με αυτή κατηγορούσε την κυβέρνηση για «εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους δανειστές της χώρας» και για «παράδοση άνευ όρων εθνικού εδάφους χάριν αποπληρωμής χρέους». Κάλεσε δε τους εν ενεργεία στρατιωτικούς «σε πλήρη υπηρεσιακή ετοιμότητα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων». Η απάντηση του κ. Μπεγλίτη υπήρξε σκληρότατη. Αναφέρθηκε σε υπεράσπιση « συντεχνιακών και κορπορατιστικών συμφερόντων». Χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» την έκκληση για υπηρεσιακή εγρήγορση. Και ζήτησε να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ενώσεις αποστράτων.

Ο πρόεδρος της ΑΝΕΑΕΔ κ. Εμμ. Σαρτζετάκης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, λέει στο «Βήμα» ότι «ο υπουργός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιστολή. Η ένωσή μας έγινε για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας που πλήττονται από πέρυσι με τις περικοπές των συντάξεων και των μερισμάτων μας».

Οι Ενώσεις Αποστράτων των τριών κλάδων είναι από πέρυσι εξοργισμένες με την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου. Ο βασικός λόγος ήταν οι περικοπές στις συντάξεις και στα μερίσματα από τα μετοχικά ταμεία, όπου μάλιστα αυξήθηκαν οι εισφορές και καταργήθηκαν συγκεκριμένα επιδόματα. Τώρα, στο στόχαστρο των αποστράτων βρίσκεται η πρόθεση του υπουργείου να μετατρέψει τις ενώσεις από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει ό,τι της υποδεικνύει η τρόικα και ότι θέλει να ενώσει τα μετοχικά ταμεία σε ένα επικουρικό ταμείο για να μειώσει κι άλλο τα μερίσματα.

Η σημερινή δομή των Ενώσεων Αποστράτων προκαλεί πάντως αντιδράσεις όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στους κόλπους των εν ενεργεία αξιωματικών. Οι τελευταίοι υποχρεώνονται μετά το τέλος της θητείας τους να εγγράφονται στις ενώσεις βάσει ενός απηρχαιωμένου νόμου της χούντας από το 1972. Μόλις πρόσφατα άλλωστε καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή εισφορών (ως και 1,5%) των εν ενεργεία αξιωματικών στις ενώσεις αυτές, ένα αίτημα που επί μακρόν έθετε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Οι εν ενεργεία πιστεύουν ότι η εποχή που οι ενώσεις αποστράτων «έλυναν και έδεναν» στο Πεντάγωνο πρέπει να τελειώσουν οριστικά.

Θα μπορούσε άραγε να φανταστεί κάποιος τα μέλη ενός στρατιωτικού συνδικαλιστικού σωματείου να συνομιλούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για θέματα όπως το μισθολόγιο ή το Ασφαλιστικό; Ισως όχι, σε μια χώρα όπου το φορτίο του παρελθόντος είναι βαρύ. Πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Φοβούνται ότι ο συνδικαλισμός θα διαλύσει τη συνοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι φαινόμενα όπως η συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης στην Ακρόπολη από «αγανακτισμένους στρατιωτικούς» – η δεύτερη στην «εποχή του μνημονίου»- αποτελεί προμήνυμα για όσα μπορεί να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να καθαρογραφεί η αναιρετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που θα ανάβει το «πράσινο φως» στον «χακί συνδικαλισμό». Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι με πλειοψηφία 33 ψήφους υπέρ και 2 κατά ο Αρειος Πάγος κρίνει ότι όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, συστήνοντας σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σήμερα υπάρχει ο ΣΥΣΜΕΔ. Ο πρόεδρός του, ο αντισυνταγματάρχης Α.

Τσουκαράκης, επισημαίνει ότι ο στόχος του ΣΥΣΜΕΔ δεν έχει κομματικό «καπέλο». «Αυτό που λέμε στην πολιτική ηγεσία είναι “Ακούστε μας”. Η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εγκλωβισμένη. Δεν μπορεί να μας εκφράσει» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα».

Η κυβέρνηση τηρεί πολύ προσεκτική στάση. Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμοστεί ο νόμος 1264/1982, δηλαδή ο νόμος περί συνδικαλισμού. Από εκεί και πέρα όμως», πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε όλοι στο πλαίσιο του δημοκρατικού κράτους δικαίου πώς θα ρυθμίσουμε την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου». Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και σήμερα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Κ.Τασούλας τάσσεται αναφανδόν κατά του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις. «Ο στρατός έχει άλλη αποστολή.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάτι τέτοιο» σημειώνει.

Η πρώτη αξιόλογη προσπάθεια «χακί συνδικαλισμού» επιχειρήθηκε το 2005.Τότε 30 νέοι αξιωματικοί υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της Ενωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΑΕΕ), στρατιωτικού συνδικαλιστικού οργάνου πανελλήνιας εμβέλειας. Η ΕΑΕΕ πάντως στο καταστατικό της απαγόρευε ρητώς την κήρυξη απεργίας και την ανάμειξη σε θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το καταστατικό εγκρίθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το 2005. Αυτή έλεγε ότι καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία για τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλέψεις του νόμου 1264/82 περί συνδικαλισμού στον οποίο υπάρχει ειδική ρύθμιση, με πολλούς περιορισμούς, για την Αστυνομία. Ωστόσο, υπήρξε έντονη αντίδραση από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Η απόφαση του Πρωτοδικείου ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Οι αξιωματικοί της ΕΑΕΕ άσκησαν αναίρεση στον Αρειο Πάγο και την ίδια στιγμή τροποποίησαν το καταστατικό, προχωρώντας στην ίδρυση του ΣΥΣΜΕΔ.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για GR News | Ειδήσεις Σήμερα | Ενημέρωση | Επικαιρότητα | Τελευταία Νέα |