Σύσκεψη Παπανδρέου με περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑ

02/07/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

 

Σύσκεψη Παπανδρέου με περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑΜετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «κλείσει» το θέμα της 5ης δόσης στο Eurogroup της Κυριακής και το ζήτημα του νέου πακέτου βοήθειας έως τα μέσα Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, θέτει στο επίκεντρο την υπόθεση της ανάπτυξης, με «όπλο» τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ήδη, ο πρωθυπουργός απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας την αναστολή της εθνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα έως το 2013.


Το μεσημέρι (13:30) ο Γ.Παπανδρέου είχε σύσκεψη για το ζήτημα του ΕΣΠΑ και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων με τους 13 περιφερειάρχες.


Τη σημαντική μεταρρύθμιση που συνιστά η μεταφορά, από σήμερα, κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στις 13 περιφέρειες της χώρας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους,το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Περιφέρειες στην ανάπτυξη της χώρας. «Είστε εδώ γιατί κάνουμε μια μεγάλη πράξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων, δείχνοντας τη βούλησή μας προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Και αυτό, έχοντας κατά νου τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, τις δύσκολες στιγμές για τον πολίτη, τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία, διότι εγώ θεωρώ και θεωρούμε και ως Κυβέρνηση, ότι η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου


Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια απ΄ όλους για να εξαλειφθούν τα ελλείμματα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος και αυτό θα γίνει, όπως είπε, με ανάπτυξη στην Περιφέρεια.


«Η μεταφορά αυτών των προγραμμάτων στην Αυτοδιοίκηση, ακριβώς εκεί στοχεύει: σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαμόρφωση της ταυτότητας κάθε Περιφέρειας, στη στήριξη της εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ανάδειξη της Περιφέρειας, κάθε Περιφέρειας, που μπορεί να είναι μοχλός ανάταξης, ανάπτυξης και προοπτικής για όλους τους Έλληνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Χαρακτήρισε επιπλέον τους Περιφερειάρχες «θεμελιωτές μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, που θέλει να φέρει την εξουσία, την Πολιτεία κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη, για να αντιμετωπίσει πραγματικά τις καθημερινές ανάγκες και τα προβλήματα σε όλους τους τομείς“, προσθέτοντας ότι το κράτος γίνεται πιο επιτελικό, με ιδιαίτερο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.


Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να συνεργαστούν εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.


«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να μικρύνει η απόσταση μεταξύ υπουργείων και περιφερειών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε: «Οι περιφέρειες πλέον έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, χρειάζονται όμως την τεχνική υποστήριξη από πλευράς κυβέρνησης».


Από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι περιφερειάρχες αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και υπηρεσιών που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Νωρίτερα, οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή με τους Χ.Καστανίδη και Π.Κουκουλόπουλο, με τους οποίους είχαν συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για GR News | Greece News | Ειδήσεις | Επικαιρότητα | Τελευταία Νέα |