Στη φάκα Βενιζέλου οι καταθέτες που βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό

16/07/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Με τρία «όπλα» προσέρχεται η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των μεγαλοκαταθετών που έβγαλαν τα χρήματά τους σε τράπεζες της Ελβετίας, ώστε να αντληθούν οι αναλογούντες φόροι. Όπως δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, υπάρχουν τρία σημαντικά μέτρα:

1. Η δυνατότητα λόγω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που ήδη ισχύει με νόμο του κράτους να πληροφορηθεί το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό που έχουν σταλεί όλο το τελευταίο διάστημα, ώστε να στραφούν αναλόγως οι έλεγχοι, αφού προηγουμένως έχουν κληθεί οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν οικειοθελώς σχετική δήλωση «για να μην υποστούν το δραστικό έλεγχο», όπως είπε.

2.Υπάρχουν τα στοιχεία που επιτρέπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να διασταυρώσουν τόκους από καταθέσεις εξωτερικού και ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προβαίνει στις σχετικές διασταυρώσεις.

3.Δυνατότητα να διασταυρωθεί η χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες εξωτερικού.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «αυτά όλα θα αποδώσουν πολύ γρήγορα αποτέλεσμα και είναι μια ευκαιρία όποιος θεωρεί ή υποψιάζεται ότι έχει κενό στις σχέσεις του με τις φορολογικές αρχές να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του», γιατί, όπως ξεκαθάρισε, «ούτως ή άλλως τα στοιχεία είναι προσιτά και όλοι οι έλεγχοι θα γίνουν».

Επισήμανε, εξάλλου, ότι «δεν έχει κανένας λόγο να παίρνει τα χρήματά του από τις ελληνικές τράπεζες και να τα οδηγεί με εμβάσματα στο εξωτερικό, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αποδεικνύεται από τα stress tests, είναι ισχυρό, είναι απολύτως διασφαλισμένο και εγγυημένο ως μέλος του ευρωσυστήματος».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις Ελβετικές αρχές έχει συμφωνηθεί να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία και όπως είπε, «θα συνάψουμε σύμβαση πολύ σύντομα, παρόμοια με αυτήν που έχει συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία με την Ελβετία, προκειμένου να μάθουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε τους φόρους που αναλογούν από τις καταθέσεις εξωτερικού».

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για Greece News | Ειδήσεις | Ειδήσεις Σήμερα | Επικαιρότητα | Τελευταία Νέα |