Π. Μπεγλίτης: «Καμία βιασύνη για αύξηση στρατιωτικής θητείας»

24/09/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Π. Μπεγλίτης: «Καμία βιασύνη για αύξηση στρατιωτικής θητείας»

Αθήνα 

«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και δεν πρόκειται να ληφθεί, εάν δεν ολοκληρωθεί με συντεταγμένο και σοβαρό τρόπο η διαδικασία της ανασυγκρότησης και της νέας δομής δυνάμεων καθώς και η αξιολόγηση των αναγκών εθνικής άμυνας», αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Αθανάσιου Δαβάκη.

Οπως σημειώνει ο κ. Μπεγλίτης, «το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό εξετάζεται λεπτομερώς και οι οριστικές αποφάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη, χωρίς καμία βιασύνη».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, καλούσε τον υπουργό να ενημερώσει αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου η αύξηση του χρόνου θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες για τους στρατεύσιμους που υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς, όπως άλλωστε ισχύει για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο βουλευτής αναφερόταν και σε σενάρια που κάνουν λόγο για απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που ολοκλήρωσαν τον επταετή κύκλο παρουσίας τους στο στράτευμα.

Στην απάντησή του ο υπουργός επισημαίνει για τους ΕΠΟΠ ότι κρίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους από πενταμελές Συμβούλιο, για τη μονιμοποίησή τους.

Διατηρούν δε δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι.

«Οι λόγοι απόλυσης των ΕΠΟΠ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε βούληση της υπηρεσίας και απόλυτοι εξαρτώμενοι από την απόδοση των ΕΠΟΠ, από τη σωματική τους ικανότητα και την προσωπική τους επιθυμία», υπογραμμίζει ο υπουργός θυμίζοντας πάντως ότι «η υπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται να τους διατηρήσει / μονιμοποιήσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν πληρούνται τα θεσμοθετημένα κριτήρια».

Ο κ. Μπεγλίτης σχολιάζοντας τα σενάρια περί μαζικών απολύσεων ΕΠΟΠ, τονίζει ότι «καταρρίπτονται από στατιστικά στοιχεία των αποστρατειών ΕΠΟΠ για το 2011 (42), οι οποίες είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με τα έτη 2008 και 2009 (83 και 63 αντίστοιχα).

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για GR News | Greek News | Ειδήσεις | Ενημέρωση | Τελευταία Νέα |