Ο εφιάλτης της στάσης πληρωμών

19/09/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Ο εφιάλτης της στάσης πληρωμών


Φωτογραφία αρχείου με την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα κλειστή στις 26 Αυγούστου 2011. ( Πηγή: REUTERS/John Kolesidis) Αγώνα δρόμου 100 ημερών ξεκίνησε η κυβέρνηση για να αποτρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που σήμερα είναι ορατός περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μπροστά στα άδεια ταμεία και όσο η βοήθεια από την τρόικα μένει «παγωμένη», η κυβέρνηση θα αγωνιά για να εισπράξει τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ από φόρους, έκτακτες εισφορές και τέλη ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να έχει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και να εξασφαλίσει τη βασική λειτουργία του κράτους (υπουργείων, σχολείων, νοσοκομείων).


Οι γραμμές χρηματοδότησης έχουν κλείσει πλέον από παντού. Το Δημόσιο πιέζεται ασφυκτικά να κινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.


Επίσης ζητούν ως το τέλος του χρόνου να μπουν ιδιώτες σε 10 δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΑΒ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ΟΠΑΠ) και να πουληθούν το Ελληνικό και τα ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν. «Η βόμβα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Παπανδρέου…». Με αυτά τα λόγια τεχνοκράτες της τρόικας που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιγράφουν την κατάσταση που ξέφυγε κατά το 2011, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 18,5 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Υπό αυτές τις συνθήκες το «χρηματοδοτικό κενό» στα δημόσια οικονομικά ως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια που λήγουν, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Αυτό το κενό η κυβέρνηση περιμένει να το καλύψει από τις επόμενες δύο δόσεις της βοήθειας, δηλαδή την έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ που επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και την έβδομη δόση 5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου. Η επόμενη ημερομηνία λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η 19η Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα που λήγουν από 19 ως 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.


Επίσης στις 22 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο (zero coupon).


Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τα εξοφλήσει μόνο αν έχει εξασφαλίσει τις δόσεις του Μνημονίου ή αν ως τότε έχει ολοκληρωθεί το roll over, δηλαδή η αντικατάσταση ομολόγων με νέα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οπότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Διαφορετικά, η χώρα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών.ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για GR News | Greece News | Greek News | Ειδήσεις Σήμερα | Τελευταία Νέα |