Οι βίδρες κολυμπούν στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας

04/02/2013 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Οι βίδρες κολυμπούν στις λίμνες της Δυτικής ΜακεδονίαςΤα επονομαζόμενα «ποταμόσκυλα» αποτελούν δείκτη υγείας των υδάτων Οι βίδρες κολυμπούν στις λίμνες της Δυτικής ΜακεδονίαςΕνα από τα πιο απειλούμενα σαρκοφάγα θηλαστικά και από τα λιγότερο μελετημένα είδη στην Ελλάδα, η βίδρα, εντοπίστηκε, μετά από επίμονες προσπάθειες, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες και καταγράφοντας έμμεσες ενδείξεις – όπως ίχνη και περιττώματα – οι ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρτούρος» μελέτησαν τα έτη 2010, 2011 και 2012, τις διατροφικές συνήθειες του είδους και τις κινήσεις του.

Οι νυχτόβιες βίδρες έκαναν τη… ζωή δύσκολη στους ερευνητές καθώς η παρατήρηση έπρεπε να γίνεται βράδυ με ειδικό εξοπλισμό. Παρόλ΄ αυτά εντόπισαν τουλάχιστον πέντε βίδρες στη Ζάζαρη και τη Χειμαδίτιδα οι οποίες τρέφονται με πτηνά σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλοι πληθυσμοί του είδους.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη βίδρα είναι ο άνθρωπος. Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η αυξημένη βόσκηση της παρυδάτιας βλάστησης, η ρύπανση των υδάτων καθώς και τα τροχαία ατυχήματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό του είδους.

Οι επιστήμονες του «Αρκτούρου» ελλείψει βασικών πληροφοριών σχετικά με τη βιολογία και οικολογία του είδους και με δεδομένο τον κίνδυνο εξαφάνισής του από τη χώρα ξεκίνησε συστηματικές δράσεις και μελέτης στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα του  νομού Φλώρινας στη Δυτική Μακεδονία

Μία επιλογή από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο στο επίσημο κανάλι του «Αρκτούρου» στο YouTube.

View the original article here

ειδήσεις για Greece News | Ειδήσεις | Ειδήσεις Σήμερα | Ενημέρωση | Τελευταία Νέα |