Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:”ΣΥΡΙΖΑ με ονοματεπώνυμο στα επεισόδια”

10/07/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:"ΣΥΡΙΖΑ με ονοματεπώνυμο στα επεισόδια"

 «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ επεισοδίων εναντίον βουλευτών αποδεδειγμένα είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ονοματεπώνυμο» υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ.Παπαϊωάννου. Καλεί μάλιστα αφενός τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθεί και να καταδικάσει τα επεισόδια και αφετέρου όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συναίνεση. Προαναγγέλλει επίσης συνολική λύση-πακέτο για την υπόθεση της Siemens, εκτός της πρότασης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής στη Βουλή. Παραδέχεται ακόμη ότι «η αδικία,η ανομία και η ατιμωρησία είναι δομικά στοιχεία του πολιτικού μας συστήματος» όταν ερωτάται αν η διαφθορά έχει διαπεράσει και τον χώρο της Δικαιοσύνης. Γιατί όχι και γυναίκα στη θέση της κορυφής της Δικαιοσύνης, αναρωτιέται όταν τον ρωτάμε εν όψει της κρίσης της Τρίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου είναι υποψήφια και γυναίκα αρεοπαγίτης.


– Θα αρχίσω με την παραδοσιακή ερώτηση σε κάθε υπουργό Δικαιοσύνης. Τι σκέφτεστε να κάνετε για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων; Γνωρίζετε ότι οι αγωγές εργατικών διαφορών προσδιορίζονται μετά το 2013 και τα ασφαλιστικά μέτρα, η προσωρινή διαταγή μετά τρεις μήνες και η απόφαση ύστερα από έναν χρόνο;


«Είναι γνωστό και οξύ το πρόβλημα. Οπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπισή του. Οχι μόνο δεν είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά, αντίθετα, η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Γι΄ αυτό θα προχωρήσω στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας η οποία κατ΄ αρχάς θα αποτιμήσει την ως σήμερα κατάσταση ώστε να εντοπίσουμε την ουσία του προβλήματος. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το σημερινό φαινόμενο που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Ως το πλέον σημαντικό εκτιμώ ότι θα είναι η αποδικαστικοποίηση μιας μεγάλης κατηγορίας υποθέσεων με τον θεσμό της διαμεσολάβησης, της επίδικης επίλυσης των διαφορών, της συμμετοχής των συμβολαιογράφων κτλ. Η αφαίρεση όγκου δουλειάς από τα δικαστήρια σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση αντικινήτρων για την άσκηση ενδίκων μέσων εκτιμώ ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων».


– Πιστεύετε ότι η διαφθορά έχει αγγίξει και τον χώρο της Δικαιοσύνης; Τι λέτε για την πρόταση Γιούνγκερ να μπουν τεχνικοί σύμβουλοι από την Ευρώπη και σε αυτόν τον χώρο;


«Η αδικία, η ανομία και η ατιμωρησία είναι δυστυχώς πλέον δομικά στοιχεία του πολιτικού μας συστήματος, είναι νοοτροπία. Η αδικία και η ανομία ξεκινούν δυστυχώς από πράξεις και παραλείψεις της πολιτείας και διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή όμως η διαπίστωση, που αποτελεί σήμερα κοινό τόπο, είναι ατυχές να συνδέεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιούνγκερ. Αν ανατρέξουμε στο σύνολο των δηλώσεων του κ. Γιούνγκερ, θα διαπιστώσουμε ότι η όλη συζήτηση είναι ανούσια και περιττή καθώς ήταν σαφής η αναφορά του για έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις χώρες-μέλη της ΕΕ».


– Νόμος περί ευθύνης υπουργών:Πώς βλέπετε την ποινική μεταχείριση των υπουργών, πρέπει να κρίνονται από την τακτική Δικαιοσύνη και πότε να παραγράφονται τα αδικήματά τους; «Οφείλουμε όλοι μας να αναγνωρίσουμε στο ΠαΣοΚ τη βούληση για την πραγματική κάθαρση. Με τα νομοθετικά εργαλεία που έχουμε κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπιστούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες τους. Βελτιώσαμε τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών. Είμαστε αποφασισμένοι να τον αλλάξουμε όταν αυτό καταστεί δυνατό με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ωστόσο με τη στάση του ΠαΣοΚ αποδεικνύεται ότι, αν υπάρχει πολιτική βούληση, οποιοσδήποτε νόμος μπορεί να οδηγήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους στο εδώλιο του κατηγορουμένου».


-Επιθέσεις εναντίον πολιτικών: Συμμερίζεστε την άποψη ότι υπάρχει πολιτικό σχέδιο; Πώς βλέπετε το κίνημα της πλατείας; «Πρόκειται για δύο διαφορετικές συμπεριφορές με εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά. Οι επιθέσεις κατά πολιτικών πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της δημοκρατίας και κατά της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Είναι συμπεριφορά βαθιά αντιδημοκρατική, αποσταθεροποιεί την πολιτική ομαλότητα και πλήττει καίρια την ανάπτυξη του τόπου. Οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Με ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, κόμματα, κοινωνικοί φορείς αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά, τα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα με στόχο να τα εξαλείψουμε. Διαφορετικό είναι το φαινόμενο της πλατείας. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατικά δομημένης πολιτείας. Οσο λειτουργεί σε αυτό το ειρηνικό πλαίσιο θεωρώ αξιοπρόσεκτη αυτή την πολιτική έκφραση. Οταν όμως ξεφεύγει από αυτή την εικόνα, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τη ζημιά που προκαλεί, όταν οδηγεί σε αφανισμό μια πόλη, που αποτελεί την καρδιά της χώρας και τη μετατρέπει σε “νεκρή πόλη”».


– Εκτιμάτε ότι οι επιθέσεις κατά βουλευτών υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνουν στελέχη του κόμματός σας;


«Κατανοώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις συνιστώσες και γενικότερα τις αντικρουόμενες τάσεις που έχει στους κόλπους του. Επίσης είναι γεγονός, αποδεδειγμένο μάλιστα, ότι πρωταγωνιστές επεισοδίων είναι στελέχη του με ονοματεπώνυμο. Θα περίμενα λοιπόν και θα ήθελα να παίρνει σαφή θέση κυρίως ο πρόεδρός του για τα επεισόδια που, όπως προανέφερα, πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία. Και βεβαίως ως ένας συντεταγμένος πολιτικός φορέας να αποδοκιμάζει κάθε φορά τα συγκεκριμένα γεγονότα. Είναι ευκαιρία, μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα θλιβερά και επικίνδυνα για τη δημοκρατία μας φαινόμενα».


– Θα βλέπατε γυναίκες στη θέση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων;


«Για εμένα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διλήμματα. Για θέσεις ευθύνης, στα δικά μου κριτήρια, η διάκριση των φύλων δεν έχει καμία αξία».

Ερχεται λύση-πακέτο για τη Siemens – Μεγάλες υποθέσεις:ομόλογα, Βατοπαίδι, Siemens, υποκλοπές… Πώς σκέφτεστε να επιταχύνετε την απονομή της Δικαιοσύνης;

«Εχω ήδη ανακοινώσει ότι επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο νόμου, τις ρυθμίσεις του οποίου θα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ερχόμενη εβδομάδα, με το οποίο θα εισαχθούν διαδικασίες ταχείας εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν πράξεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων. Βεβαίως θα υπάρξει και διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις και με τον Δικηγορικό Σύλλογο ώστε ο νέος νόμος να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Στις προθέσεις μου είναι σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο να συμπεριληφθούν και υποθέσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και ως προς την τεχνική υποστήριξη των οργάνων της Δικαιοσύνης σε τέτοιου είδους σημαντικές υποθέσεις θα υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δεύτερου και τρίτου ανακριτή και εισαγγελέα».


– Τι γίνεται με την απόφαση για τη Siemens που σας κληροδότησε ο προκάτοχός σας;


«Είναι κυβερνητική απόφαση το σύνολο των ενεργειών και διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε για την υπόθεση της Siemens να ανακοινωθούν μαζί, ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, βουλευτές του ΠαΣοΚ ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Και δεν θα διακόψει τις εργασίες της η Βουλή αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση».ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για Greece News | Greek News | Ειδήσεις | Ενημέρωση | Επικαιρότητα |