Λουκάς Παπαδήμος: «Εντός των ημερών η συμφωνία για το PSI»

29/01/2012 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων «εντός ημερών» εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, o οποίος είχε την Παρασκευή νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του IIF στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συναντηθεί εκ νέου μαζί τους το Σάββατο, πιθανότατα αφού νωρίτερα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ του ΙΙF ανέφεραν μετά τη συνάντηση πως «επιτεύχθηκε σημαντική συνεννόηση σε νομικά και τεχνικά ζητήμα» και πως «έγινε πρόοδος στις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο, συμπλήρωσαν.

Ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι είναι «αισιόδοξος πως θα φτάσουμε σε συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων εντός ημερών». «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες» σημείωσε.

Πληροφορίες ανέφεραν πως μέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα «δεν θα χρεοκοπήσει» τόνισε ο Λ.Παπαδήμος, λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί πως απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή». Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο, συνέχισε, αναφέροντας πως το έλλειμμα του 2011 εκτιμάται στο 9,5% του ΑΕΠ και αναμένεται ήπια ανάκαμψη το 2013.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο μνημόνιο, σημείωσε πως στόχος είναι η ολοκλήρωσή της μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο Τσαρλς Νταλάρα έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η συνάντηση -προγραμματισμένη για τις 18:30- καθυστέρησε, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Βενιζέλος: «Δύσκολες και λεπτές διαπραγματεύσεις»

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, αμέσως μετά τη λήξη της δίωρης συνάντησης με την τρόικα το απόγευμα της Παρασκευής στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα»  ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.

«Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης και κυρίως η απαίτηση της τρόικας να ανακοινωθούν μέτρα 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη της απόκλισης που παρατηρείται στο έλλειμμα του 2011. Η «γραμμή» του υπουργείου Οικονομικών είναι η περικοπή δαπανών στους τομείς της Αμυνας και της Υγείας (φαρμακευτική δαπάνη) και η αποφυγή επιβολής οποιουδήποτε νέου φόρου. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξει νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ολόκληρη η δήλωση Βενιζέλου:
«Ολες αυτές τις μέρες κάνουμε μια πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας.

Οπως έχω πει κατ’ επανάληψη, τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα. Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου. Και όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.


Κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, έχοντας στο μυαλό μας το εθνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στο μυαλό μας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τα προβλήματά του. Στο μυαλό μας είναι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο νέος που ψάχνει να βρει μια δουλειά. Ολη η ελληνική κοινωνία είναι μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Προσπαθούμε να την εκπροσωπήσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία της.


Υπάρχει, βέβαια, ένας σκληρός συσχετισμός δυνάμεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς. Και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται βεβαίως σε δύσκολη θέση. Αλλά πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε».

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για GR News | Greek News | Ειδήσεις | Ειδήσεις Σήμερα | Επικαιρότητα |