Γ. Παπανδρέου: «Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα»

12/06/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Γ. Παπανδρέου: «Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα»

«Ο πόνος είναι συγκυριακός, αλλά αν δεν τον αντέξουμε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και οι θυσίες θα πάνε χαμένες», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην Βουλή, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «αν αντέξουμε θα έχουμε λύσει και το χρέος και όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και τότε θα μιλάμε για μια Ελλάδα πολύ διαφορετική και σίγουρα ποτέ πια σε επιτήρηση».

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ των βαθιών θεσμικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα ώστε «να το εμπιστεύεται επιτέλους ο ελληνικός λαός», ενώ επανέλαβε ότι για το είδος των αλλαγών αυτών «χρειάζεται η ψήφος των πολιτών, μέσω δημοψηφισμάτων». Ανοιχτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να γίνει και δημοψήφισμα στο πλαίσιο της νέας συνθήκης (της Λισαβόνας) για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. «Ίσως αν πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα αλλά να δούμε πια θα είναι η τελική διαπραγμάτευση», είπε σχετικά.

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με αφορμή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει: «Δεν θα φοβηθούμε στις πρώτες δυσκολίες. Είναι δύσκολα αλλά δεν θα φοβηθούμε», δήλωσε. Μάλιστα χρησιμοποίησε έντονα προσωπικούς τόνους με αφορμή την κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και τις διαμαρτυρίες των πολιτών. «Αν έχει φύγει το ΔΝΤ και ο Παπανδρέου θα έχει φύγει και το χρέος;», διερωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι «είναι εύκολο να δικάζει κανείς προθέσεις», ενώ πρόσθεσε με έμφαση: «Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θα ήθελε να βγαίνει με τον δίσκο να μαζεύει λεφτά και να ακούει τα σχολιανά του;». Ενώ συμπλήρωσε: «Δεν το κάνω για την πάρτη μου, το κάνω για τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον μισθωτό, τον νέο».

«Αϊ στο καλό…»

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα ότι «είναι η φωνή των πιστωτών και των δανειστών μας», αλλά και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δανείζεται ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του διογκούμενου χρέους, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα ήταν πολύ πιο δύσκολα αν δεν έτρεχα. Θέλετε ή όχι τα χρήματα αυτά; Πέστε το καθαρά. Θέλετε να τα διεκδικήσω; Αν μου πείτε πήγαινε και φτύστους να το κάνω».

Μάλιστα είπε με έναν έντονα προσωπικό τόνο: «Άι στο καλό λέω με αυτούς που έχουμε από πάνω στο κεφάλι μας. Θα ήταν εύκολο να κάνω τον ήρωα και να αισθανθώ εθνική ανάταση. Ξέρετε όμως πια θα ήταν η επόμενη μέρα που θα φεύγαμε από το ευρώ; Την επόμενη κιόλας μέρα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε όλους τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους. Αυτή θα ήταν πατριωτική στάση;»  

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αντέξει για να αλλάξει δημοκρατικά». «Αν μου πείτε ότι πρέπει να διεκδικήσω αυτά τα χρήματα και ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά, τότε πρέπει να είμαστε συνεπείς στη μείωση του ελλείμματος». Παραδέχθηκε δε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι ευχάριστο, το φάρμακο δεν είναι ευχάριστο», αλλά η θεραπεία θέλει συνέπεια». «Το ξέρω ότι περνούν δύσκολες στιγμές, είμαι δίπλα τους όσο μπορώ», είπε για τους πολίτες που σηκώνουν το βάρος των μέτρων, αλλά όπως σημείωσε «για αυτούς παλεύουμε». «Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δικαιολογημένη η αγανάκτηση, αλλά κάτι μας έφερε εδώ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους πιστωτές της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Τα δικά τους χρήματα μας δίνουν και θέλουν να είναι σίγουροι ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, ότι θα γίνει βιώσιμη η οικονομία και ότι είμαστε αξιόπιστοι και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους». Και υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε συνεπείς ακόμα και με διορθωτικά μέτρα», ενώ ζήτησε για άλλη μια φορά την συναίνεση της αντιπολίτευσης: «Να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι και κατανοούμε τις ευθύνες μας. Η συναίνεση είναι κάτι που δεν επιβάλλεται. Ζητώ από όλους συνεργασία και κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε θετικές προτάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», ανέφερε.

Για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Προκληθείς σχετικά από τον κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τους Ελβετούς ώστε να φορολογηθούν οι καταθέσεις που έφυγαν από την χώρα. Όπως είπε, είναι άδικο οι τράπεζες του εξωτερικού να γίνονται φορολογικοί παράδεισοι για να φοροδιαφεύγουν κάποιοι. Σχετική πρόταση έχει καταθέσει ο γάλλος ευρωβουλευτής κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. «Είμαι θετικός για την πρότασή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των χειρισμών του σε σχέση με τους εταίρους. «Ερχόμαστε σε κόντρα όταν χρειάζεται, όπως όταν ετέθη ότι όσοι μπαίνουν στο μηχανισμό στήριξης θα αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου». «Τότε τους είπα ΄΄πάρτε πίσω τα λεφτά σας, το δικαίωμα ψήφου δεν θα το απεμπολήσουμε΄΄ και έκαναν πίσω».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τα κρούσματα αποδοκιμασιών κυβερνητικών στελεχών σε δημόσιες συγκεντρώσεις τους, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον κ. Τσίπρα: «Προσέχετε πάρα πολύ τις πρακτικές σας. Είμαστε δημοκρατικό κόμμα και έχουμε παλέψει και σε εποχές σκληρές με δικτατορίες, με  φυλακίσεις και δεν θα αφήσουμε ομάδες που πολλές από αυτές υποκινούνται από εσάς να φιμώνουν τα στελέχη μας». «Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσετε τις δημοκρατικές διαδικασίες με αυταρχικές μεθόδους», πρόσθεσε σε έντονο ύφος.  

Γ. Παπανδρέου: «Οι βουλευτές στηρίζουν γιατί έχουν πατριωτική συνείδηση»

Αν και ο Πρωθυπουργός εξήρες την στάση του ΛΑΟΣ λέγοντας ότι «αναγνωρίζω παρά τις ιδεολογικές διαφορές ότι έχετε κρατήσει μια υπεύθυνη στάση, πατριωτική στάση στο θέμα του Μνημονίου», ο κ. Καρατζαφέρης του είπε ότι «δεν σας εμπιστευόμαστε ως διαχειριστές». Όπως μάλιστα σημείωσε «θα είστε ικανοποιημένος γιατί θα έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, υπερήφανος θα είστε όμως όταν η ψήφος αυτή θα είναι προϊόν φόβου;». Και πρόσθεσε: «Δημοκρατία είναι να υπάρχει ελεύθερη βούληση των βουλευτών, κάτι που δεν διαπιστώνουμε και να υπάρχει ικανοποίηση των πολιτών». Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στις αιχμές αυτές που αφορούσαν την στάση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ λέγοντας:  «Αυτοί που ψηφίζουν και στηρίζουν το κάνουν επειδή έχουν δημοκρατική, πατριωτική και εθνική συνείδηση».

Πάντως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε γνωστό ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει καν στην διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Αλ. Τσίπρας: «Όχι σε κόλπα με δημοψηφίσματα»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα περί δημοψηφίσματος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Θα πάτε σε δημοψηφίσματα για να παρακάμψετε το λαό με τερτίπια και κολπάκια. Δημοψήφισμα για ποιο πράγμα αφότου περάσετε τα μέτρα για να πούμε ποιο είναι το γένος των αγγέλων;». «Ο κόσμος ζητάει αν φύγουν αυτοί που έφεραν το μνημόνιο. Σας ζητάει να φύγετε», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «δεν έχετε και τη στοιχειώδη νομιμοποίηση να προχωράτε σε αυτή την πολιτική ερήμην του λαού», επαναφέροντας το αίτημά του για εκλογές.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μας λέτε συμμορίτες τώρα, αλλά μας λέτε γκοτζαμάνηδες», ενώ προκλήθηκε και έντονο φραστικό επεισόδιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο ο οποίος καθόταν στα βουλευτικά έδρανα και έγινε έξαλλος όταν άκουσε τον κ. Τσίπρα να λέει στον Πρωθυπουργό: «Ευτυχώς δεν μας είπατε ότι το Μνημόνιο είναι ευλογία, όπως μας είχε πει ο κ. Πάγκαλος». «Είσαι ψεύτης και κακοήθης. Μην ξαναμιλήσεις για μένα», του είπε ο κ. Πάγκαλος, ενώ εκείνος του απάντησε: «Δεν είναι τσιφλίκι σας η Βουλή».

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για Greece News | Greek News | Ενημέρωση | Επικαιρότητα | Τελευταία Νέα |