Αντίστροφη μέτρηση για «συναίνεση», αλλαγές στην κυβέρνηση και Μεσοπρόθεσμο

11/06/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

 

Αντίστροφη μέτρηση για «συναίνεση», αλλαγές στην κυβέρνηση και ΜεσοπρόθεσμοΠηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/www.papandreou.gr /ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ

Αθήνα 
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάληξη των διαδικασιών που οδηγούν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και τις πολιτικές εξελίξεις που συνδυάζονται με αυτό, αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα.
Επειτα από την κατάθεση του σχεδίου την προηγούμενη Πέμπτη, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις και επιφυλάξεις δικών της βουλευτών, αλλά και με το διπλό μέτωπο, το οποίο σχηματίζουν από τη μία πλευρά οι πολίτες που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στις πλατείες και από την άλλη η αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσων.
Παρατηρούν το κλίμα και στη ΝΔ
Με βάση τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, εν όψει του δεύτερου μνημονίου και το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, πολιτικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να είναι η επίτευξη μίας βάσης συνεννόησης με την ΝΔ.
Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου παρατηρούν τις τάσεις που αναπτύσσονται και εκδηλώνονται (έστω δειλά) στο εσωτερικό της ΝΔ υπέρ της συνεννόησης και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με την ελπίδα να έχει δημιουργηθεί έως και τη Σύνοδο Κορυφής ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό.
Προσκλήσεις του οικονομικού επιτελείου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου δεν σκοπεύει, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, να απευθύνει πρόσκληση για νέο κύκλο συναντήσεων στον κ. Α. Σαμαρά.
Αυτό που όμως θεωρείται βέβαιον είναι η πρόσκληση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προς το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, προκειμένου να επιδιωχθεί μία συνολική προσέγγιση στα σημεία όπου τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει επισήμως ότι συγκλίνουν.
Με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, κομβικό σημείο στις συζητήσεις αυτές θα μπορούσε να αποτελέσει η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προαναγγείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου για το 2012, στο οποίο σκοπεύει να περιλάβει ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Νέο υπουργικό την ερχόμενη εβδομάδα
Παράλληλα, ωστόσο, θα συνεχιστεί ο εσωτερικός διάλογος στο ΠαΣοΚ, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών για μία σειρά ζητήματα μεταξύ των οποίων οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαδικασίες με τις οποίες αυτές θα προχωρήσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος συνεδριάσεων του ΚΤΕ Οικονομικών και του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο την συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο.
Κομβικό σημείο οι αλλαγές στην κυβέρνηση
Παρά ταύτα, για πολλούς εντός και εκτός κυβέρνησης, καθοριστικής σημασίας παράμετρος ενδέχεται να αποδειχθεί η συνεχιζόμενη αντίδραση του κόσμου (για τις πιέσεις που θα ασκηθούν στους βουλευτές), αλλά και οι πιθανολογούμενες πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου για τις αλλαγές στην κυβέρνηση.
Στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιμένουν ότι μία κίνηση που θα άλλαζε τα δεδομένα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και θα έστελνε τα επιθυμητά μηνύματα στο εξωτερικό, θα ήταν ικανή συνθήκη για την ανατροπή – έστω προσωρινά – του διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις να επιτευχθεί μέσω των προσώπων που θα επιλεγούν για την ανάληψη καίριων θέσεων στην κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκδηλωθεί, σύμφωνα και με τις εκκλήσεις του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες, είτε μέσω της συζήτησης για συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε μέσω επιλογών που ακόμη κι αν δεν αποσπάσουν την συμφωνία της ΝΔ, θα μπορούσαν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν την ανοχή της.ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για Greek News | Ειδήσεις | Ειδήσεις Σήμερα | Ενημέρωση | Τελευταία Νέα |