«Υποκύπτουμε στον λαϊκισμό, πρόεδρε…»

11/07/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

 «Η ΝΔ δείχνει να υποκύπτει στις σειρήνες του λαϊκισμού. Πολλές φορές δείχνουμε να χαϊδεύουμε τα αυτία ορισμένων κοινωνικών ομάδων». Αυτή η φράση κυριαρχεί σε μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που βλέπουν το κόμμα να φλερτάρει το τελευταίο διάστημα με πολλές συντεχνίες. Ορισμένοι εξ αυτών τονίζουν ότι το κόμμα μερικές φορές δείχνει να χάνει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του. Η στάση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στο εσωκομματικό παρασκήνιο, αν και δημόσια γίνεται προσπάθεια να λειανθούν οι αντιθέσεις. Οι διχογνωμίες είναι πολλές και όπως λένε βουλευτές υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές στη ΝΔ: στο θέμα του Μεσοπρόθεσμου, παρ΄ ότι συντάχθηκαν όλοι με την κομματική γραμμή του «όχι», στην απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη στάση έναντι των συνδικαλιστών, στα ζητήματα της εργασιακής εφεδρείας, στα φαινόμενα αποδοκιμασίας και προπηλακισμού των πολιτικών κ.α.

Α κραίοι, φιλελεύθεροι, κεντρώοι και λαϊκοί δεξιοί δεν κρύβουν τις αντιθέσεις τους όταν η επικαιρότητα τους θέτει διλήμματα και τους αναγκάζει να τοποθετηθούν. Πολλά κορυφαία στελέχη διερωτώνται: Πόσο εύκολο είναι να συμφωνήσουν, π.χ., ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον κ. Ι. Μανώλη για τις ΔΕΚΟ και τα προνόμια των συνδικαλιστών, από τη στιγμή που τους χωρίζει χάσμα; Υπάρχει ιδεολογική συγγένεια του φιλελεύθερου κ. Κ.Χατζηδάκη με τον λαϊκοδεξιό κ. Π. Καμμένο; Σε ποια ιδεολογική γλώσσα συνομιλούν ο κ. Γερ. Γιακουμάτος και ο κ. Ι.Παπαθανασίου ; Ουσιαστικά η ευρύτερη Κεντροδεξιά αποτελείται σήμερα από τρία ιδεολογικά κομμάτια, εντός της ΝΔ, τους σκληροπυρηνικούς προεδρικούς, τους φιλελεύθερους και τους λαϊκο-δεξιούς, που παρουσιάζουν εμφανείς δυσκολίες συμβίωσης. Η στάση της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες είναι επαμφοτερίζουσα για αρκετούς βουλευτές και δείχνει ότι έχει πρόθεση να χαϊδέψει τα αφτιά αρκετών κοινωνικών ομάδων, υποστηρίζοντας πολλά από τα αιτήματά τους. Μάλιστα οι θέσεις που εκφράζει το κόμμα οδηγούν βουλευτές και στελέχη στο να σημειώσουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μερικές φορές αλλοιώνει τη φιλελεύθερη φυσιογνωμία της, κάτι που είναι εμφανές σε πολλά σημεία της αντιπολιτευτικής γραμμής της.

Οσο οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν ότι η πλειοψηφία είναι αντίθετη με το μνημόνιο, τόσο η ηγεσία της ΝΔ θα αγνοεί τις όποιες εσωτερικές φωνές και θα έχει υψωμένη την αντιμνημονιακή γροθιά. «Τελικά τι είμαστε; ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Τι κατάσταση είναι αυτή;» λέει εξοργισμένος ένας από τους φιλελεύθερους βουλευτές, που αποφεύγει να μιλήσει δημόσια, υπό τον φόβο της επίπληξης από την ηγεσία. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι διαφωνούν και ανοίγουν τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ αναφέρουν με πικρόχολα σχόλια ότι το κόμμα δείχνει μερικές φορές να κινείται στα πολιτικά βήματα του… Περισσού και της Κουμουνδούρου!

Παρά την κριτική που ασκείται στον κ. Σαμαρά για τη στάση της ΝΔ και την αντιπολιτευτική τακτική της, όχι μόνο στο θέμα του μνημονίου αλλά και για τις κινητοποιήσεις, στο επιτελείο του θεωρούν ότι η στρατηγική τους δικαιώνεται και επικαλούνται και άρθρα των ξένων ΜΜΕ, ειδικά το τελευταίο της «Wall Street Journal». «Εμείς θα δικαιωθούμε. Η στρατηγική της ΝΔ αποδίδει καρπούς και όλα όσα ακούγονται, ότι χάνουμε το φιλελεύθερο τμήμα, είναιγελοιότητες. Ηδη τις προτάσεις μας επικροτούν και διεθνή ΜΜΕ» απαντούν υποστηρικτές του κ. Σαμαρά. Γι΄ αυτούς κεντρικός στόχος είναι η εκ νέου προσέλκυση «μη προνομιούχων» ψηφοφόρων και αδιαφορούν για όσους λένε ότι χάνονται οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της ΝΔ, επιμένοντας ότι το κόμμα πρέπει να επιμείνει στη σκληρή γραμμή, αφού είναι μια «καθαρά πατριωτική επιλογή».

Η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνει ότι στελέχη της λαϊκής Δεξιάς αλλά και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ επιμένουν να οδηγήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε πιο σκληρές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου χρειάστηκε να παρέμβει ο κ. Σαμαράς για να υπερψηφίσει η ΝΔ τη διάταξη για τη διευθέτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι αρκετοί τομεάρχες ήταν αντίθετοι. Η κίνηση του κ. Σαμαρά να ταχθεί υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, της εργασιακής εφεδρείας, του περιορισμού των δαπανών και του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο έφεραν την ηγετική ομάδα σε αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστικό του βραχίονα, τη ΔΑΚΕ, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ηγετική ομάδα δεν θέλησαν να φθάσουν στα άκρα με τους συνδικαλιστές και γι΄ αυτό έσπευσε η ΝΔ να στηρίξει τις διεκδικήσεις των ιδιοκτητών ταξί, αφού ο πρόεδρός τους είναι αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων του κόμματος. Στη συνέχεια, αν και στηρίζει την εφεδρεία, πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου, ακόμη και σε άτομα ηλικίας περίπου 30 ετών.

Ουσιαστικά στο θέμα των ταξί η ΝΔ ουσιαστικά συντάσσεται με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος και τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, ενώ στο φλέγον θέμα της εργασιακής εφεδρείας προτείνει τη δημιουργία δημοσίων υπαλλήλων-εφέδρων, οι οποίοι θα μπορούν ακόμη και από τα… 30 τους να ενταχθούν στο καθεστώς της μη εργασίας και να εισπράττουν τον βασικό μισθό για τρία χρόνια προτού απολυθούν. Επίσης, προβλέπει ακόμη εργασιακή εφεδρεία για τους 40άρηδες με τον βασικό για δύο τριετίες πριν από την απόλυση. Στόχος της πρότασης- λένε στελέχη της ΝΔ- είναι για τους μεν 30άρηδες και 40άρηδες να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευθούν ώστε να βρουν μετά δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, για τους δε 50άρηδες να μη μείνουν άνεργοι.

Μια πιο συντεχνιακή στάση τήρησε η ΝΔ και στο θέμα του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, αφού στηρίζει τα αιτήματα των πρυτάνεων, που αντιδρούν με ένταση σε όσα επιχειρεί να προωθήσει η αρμόδια υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ζητεί τρίμηνη παράταση για περαιτέρω διάλογο.

Ο ΚΟΕΛΙΟ ΠΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ «Θέλω το μνημόνιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας» είπε πρόσφατα στη σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Αντ. Σαμαράς στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ όταν τον ρώτησε τι ζητάει. Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στο πορτογαλικό μνημόνιο και στον δρόμο που χάραξε ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ σκληρή και πολύ πιο διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η ΝΔ, αφού ο Κοέλιο είναι αρκετά νεοφιλελεύθερος και πιο μνημονιακός ακόμη και από το ίδιο το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Κοέλιο, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της, αποφάσισε:

1. Φορολόγηση με «εισφορά αλληλεγγύης» μισθών και συντάξεων.

2. Αναδρομική εισφορά στα εισοδήματα του 2010.

3. Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων.

4. Μείωση προσωπικού και συγχώνευση φορέων.

5. Περικοπή κατά 50% του δώρου Χριστουγέννων.

6. Αύξηση του ΦΠΑ σε 23%. 7. Κλείσιμο των δημοτικών σχολείων με κάτω από 20 μαθητές.

8. Πώληση των μετοχών της πορτογαλικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού.

Επίσης προβλέπεται ότι οι μισθοί θα πέσουν τουλάχιστον κατά 3,6% μέσα στο 2011 και ακόμη 2% το 2012, με την αγορά να στεγνώνει από ρευστό και την κατανάλωση να μειώνεται το ίδιο διάστημα κατά 4,4% και 3,8% αντιστοίχως.

«Αγανακτισμένοι», αγάπη μου… Η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει να…

φλερτάρει πολιτικά με τους «Αγανακτισμένους» και κορυφαία στελέχη αθωώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν υποκινεί τους προπηλακισμούς, τους οποίους μάλιστα χαρακτηρίζουν ως φυσιολογική αγανάκτηση των πολιτών, που δεν είναι οργανωμένη. Η ηγεσία της ΝΔ τηρεί για πολλούς φιλελεύθερους μια επαμφοτερίζουσα στάση, καταδικάζοντας από τη μία πλευρά τις επιθέσεις, αλλά από την άλλη δίνει άλλοθι στις κινητοποιήσεις οργής των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης (φωτογραφία), «φλερτάροντας» προ ημερών με τους «Αγανακτισμένους», είπε ότι αν οι κυβερνώντες συνεχίσουν να προκαλούν με τη στάση τους ο κόσμος θα περάσει τη λεπτή γραμμή. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο ειρηνικός και ακομμάτιστος χαρακτήρας της πλατείας και από την άλλη επιμένει ότι «όσο υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτύρονται ειρηνικά και ακομμάτιστα, κρατώντας την ελληνική σημαία» το θεωρεί ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Η διχογνωμία στο εσωτερικό για τη στάση του κόμματος είναι εμφανής και αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για το ποια πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ.

Ουσιαστικά επενδύει στη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτές γέφυρες με την Αριστερά. Γι΄ αυτό και είπε «όχι», όπως και τα κόμματα της Αριστεράς, στη διακομματική επιτροπή κατά της βίας που πρότεινε ο πρωθυπουργός προκαλώντας αίσθηση στο φιλελεύθερο τμήμα της ΝΔ.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για GR News | Greece News | Greek News | Ειδήσεις | Ειδήσεις Σήμερα |