Παπανδρέου: «Αντώνη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

22/05/2011 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

 

Παπανδρέου: «Αντώνη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»Ανοικτή κόκκινη γραμμή Πρωθυπουργού – ΣαμαράΠαπανδρέου: «Αντώνη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

«Αντώνη, έχε υπόψη σου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Με τη φράση αυτή- η οποία συνιστά ένα είδος έμμεσης προτροπής για αλλαγή στάσης από τη ΝΔ- ο κ. Γ. Παπανδρέου επεσήμαινε προ ημερών στον κ. Αντ. Σαμαρά την κρισιμότητα της κατάστασης. Ηταν Τετάρτη 11 Μαΐου, την παραμονή του «Ζαππείου 2», ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσίαζε την επικαιροποιημένη οικονομική πρόταση του κόμματός του. Το τηλέφωνό του χτύπησε και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν μια γνώριμη φωνή: αυτή του Πρωθυπουργού.

Για μία ακόμη φορά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συζήτησαν, χωρίς μεσολαβητές, τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνομιλία τους, που έγινε εν μέσω των πιέσεων για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά σενάρια, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ανοιχτή γραμμή, παρά τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις τους.

Oι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» τακτική τηλεφωνική επικοινωνία. Οποτε χρειαστεί, είτε ο ένας είτε ο άλλος θα σηκώσει το τηλέφωνο, ώστε να λυθεί η όποια πολιτική παρεξήγηση μπορεί να έχει υπάρξει.

Σημαντικό ρόλο στην καλή διαπροσωπική σχέση τους διαδραματίζει και η πολυετής φιλία τους (από την εποχή των φοιτητικών τους χρόνων), η οποία δεν διαταράσσεται παρά τις κατά καιρούς έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει πολλές φορές την καλή προσωπική σχέση του με τον κ. Παπανδρέου, με την παράλληλη επισήμανση ότι είναι ο πολιτικός του αντίπαλος.


Για τη συντριπτική πλειονότητα των συνομιλιών τους τηρείται άκρα μυστικότητα και πολλές επικοινωνίες τους είναι άγνωστες, αφού και οι δύο έχουν δώσει εντολή να μην υπάρξουν «διαρροές». Παρά την πολιτική καχυποψία που υπάρχει και το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί έντονες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, έχουν αποφευχθεί οι σκληρές μετωπικές αντιπαραθέσεις. Βέβαια δεν έχουν λείψει οι περιπτώσεις που και οι δύο έχουν ρίξει τα «καρφιά» τους ο ένας για τον άλλο, όπως όταν ο κ. Σαμαράς είχε πει «εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου» , ενώ ο Πρωθυπουργός μόλις πρόσφατα τον κάλεσε να στηρίξει την προσπάθεια για τη «σωτηρία της χώρας, διαφορετικά», όπως ανέφερε, «θα είστε ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση».

Οπως ήταν φυσικό, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο έδωσε λαβή για ποικίλα σενάρια και ερμηνείες σχετικά με το περιθώριο να υπάρξει συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί εθνική συνεννόηση και υπευθυνότητα από όλους, αλλά διευκρινίστηκε ότι η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε άλλα θέματα.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είπε στον Πρωθυπουργό «αυτά που είπε και την επομένη στο Ζάππειο σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» και, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, «τόνισε στον Πρωθυπουργό πως την επομένη θα κατέθετε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε το τηλεφώνημα να μη δώσει ιδιαίτερη σημασία στη συνομιλία των δύο ανδρών και προσπάθησε να ακυρώσει τα σενάρια συνεννόησης που άρχισαν να κυκλοφορούν.

Δοκιμάζονται οι σχέσεις τους

Το μνημόνιο και ο πολιτικός ανταγωνιμός δοκιμάζουν τις σχέσεις τους και η καλή προσωπική επαφή δεν αποκλείει πολύ σύντομα και το… σκληρό πολιτικό ροκ. Ακόμη και η πρόσφατη περίπτωση του κ. Π. Καμμένου να χαρακτηρίσει τον Πρωθυπουργό «έμμισθο broker (σ.σ.: μεσίτη) » των «διεθνών κερδοσκόπων» δοκίμασε τη σχέση τους, αν και από τη ΝΔ, που τον «άδειασε», έλεγαν ότι κινήθηκε αυτοβούλως και δεν είχε την έγκριση του κόμματος, το οποίο δεν υιοθετεί τις απόψεις του βουλευτή του. Πάντως, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ένας επιτίθεται στον άλλο, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς έχει επικρίνει τον Πρωθυπουργό για «πολιτική εξαπάτηση του λαού», καθώς και ότι έδεσε τη χώρα «χειροπόδαρα στο μνημόνιο».

«Αντώνη, καταλαβαίνω ότι αύριο θα πεις πράγματα στο Ζάππειο» είπε ο Πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά, δίνοντάς του αφορμή να του αναφέρει τι πρόκειται να παρουσιάσει. «Ναι, αύριο θα καταθέσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για έξοδο από την κρίση» φέρεται να του απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και τον προέτρεψε να διαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, τονίζοντας τις λέξεις «κοστολογημένο» , «εφαρμόσιμο» και «ρεαλιστικό» .

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην οικονομική κατάσταση και στο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και επεσήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ: «Εχε υπόψη σου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Ο κ. Σαμαράς έκανε τη δική του ανάλυση και η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά, πάντοτε γύρω από την τρέχουσα επικαιρότητα. Η συζήτηση διεξήχθη σε χαλαρό τόνο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι λέξεις «συναίνεση» ή «εθνική συνεννόηση» δεν ακούστηκαν, ενώ δεν υπήρξε και κάποια προτροπή από τον Πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει στον Πρωθυπουργό ότι το κόμμα του θα ψηφίσει ορισμένα μέτρα αλλά θα επισημάνει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη πολιτική Η ΝΔ προσφέρει συναίνεση la carte Με «όπλο» την απόφαση να συναινέσει σε ορισμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος αναμένεται να προσέλθει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Αντ .Σαμαράς.Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να τονίσει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ψηφίσει ορισμένα μέτρα, ενώ παράλληλα θα επισημάνει την πλήρη αντίθεσή του στο ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής, το οποίο θεωρεί αναποτελεσματικό.

Ο κ.Σαμαράς, σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτήν στην οποία κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και,λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφάσισε να δείξει στην πράξη ότι κινείται στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης. Υστερα από πολύωρες συσκέψεις ο κ.Σαμαράς αποφάσισε την a la carte συναίνεση σε σημεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα οποία θεωρεί ότι συμβαδίζουν με τις «γαλάζιες» προτάσεις του «Ζαππείου 2» και εξυπηρετούν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Επί της αρχής θα το καταψηφίσει και αρνείται να δεχθεί την οποιαδήποτε μορφή επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου, για το οποίο επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.

Στις «γαλάζιες» συσκέψεις έχουν τεθεί όλα τα ενδεχόμενα:
α) να ζητηθεί δημόσια συναίνεση του κ. Σαμαρά στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο,
β) να υπάρξει δημόσια δήλωσή του για αποδοχή των στόχων του μνημονίου,όπως συνέβη στην Πορτογαλία, και
γ) η ΕΕ να ζητήσει την υπερψήφιση ενός νέου μνημονίου με ενισχυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ παραδέχονται ότι αν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ψηφιστεί κατ΄ άρθρο- όπως είναι και αναμενόμενο- τότε μπορεί να καταγραφεί στη Βουλή μια ευρύτατη πλειοψηφία σε κρίσιμα μέτρα. Αν όμως,όπως λένε, υπάρξει την ύστατη στιγμή απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθεί το Πρόγραμμα σε ένα μόνο άρθρο- κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο-, η ΝΔ θα το καταψηφίσει στο σύνολό του.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ισορροπήσει, διακριτές είναι στο εσωτερικό της ΝΔ οι απόψεις για το αν πρέπει ή όχι το κόμμα να δώσει συναίνεση. Στην ηγετική ομάδα υπάρχει μεγάλη ενόχληση για τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλο,για το γεγονός ότι εμφανίστηκε λίγο μετά το «Ζάππειο 2» και προέτρεψε τα κόμματα να γίνει υποστολή των κομματικών σημαιών και να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Παράλληλα αρκετοί τομεάρχες, όπως οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης, εμφανίστηκαν με συναινετική διάθεση, προκαλώντας την ενόχληση της ηγεσίας. Στο επιτελείο του κ.Σαμαρά είδαν με πολύ αρνητική διάθεση και την παρέμβαση του πρώην υπουργού κ. Σωτ. Χατζηγάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να έρθει σε συνεννόηση, καθώς «αν όλοι δεν γίνουμε μια γροθιά, θα πτωχεύσουμε». Άλλοι δικτυακοί τόποι ΤA ΝΕΑ in.gr Εξέδρα των σπορ Βήμα Ιδεών BHMAFM 99,5

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για Greece News | Greek News | Ενημέρωση | Επικαιρότητα | Τελευταία Νέα |