Γ. Κουτρουμάνης: Δεν υφίσταται θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού

11/04/2012 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

«Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα γιατί δεν υπάρχει θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού, μείωσης ή κατάργησης των αποζημιώσεων ή μείωσης του χρόνου αδείας. Επομένως, είναι σαφές ότι αυτά τα θέματα δεν είναι ανοιχτά για συζήτηση» ξεκαθάρισε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά την τελευταία του ομιλία στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που έρχονται τον Ιούνιο, είπε ότι είναι δυνατό να αποτραπεί η μείωση συντάξεων και κοινωνικών παροχών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Τέλος, η βελτίωση των ρυθμίσεων για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, αφού συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ και την τρόικα για το θέμα.

Ειδικότερα, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα 11 δισ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2013 – 2014).

Επανέλαβε ότι είναι δυνατό να αποτραπεί η μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, με την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Αναφερόμενος στο θέμα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της τρόικας και ως εκ τούτου φαίνεται να μην είναι δυνατή η ένταξη σε αυτό το νομοσχέδιο.

Όμως έχει γίνει μία πολύ καλή προετοιμασία με δέσμη ρυθμίσεων, τόνισε, προσθέτοντας πως η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να εντάξει τις ήδη έτοιμες ρυθμίσεις που πραγματικά θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αύξησης της ανεργίας, για το οποίο του ασκήθηκε έντονη κριτική, ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως πράγματι διπλασιάστηκε η ανεργία, αλλά ανέφερε ότι μέχρι το 2009 το πρόβλημα, που ήταν και τότε μεγάλο, αντιμετωπίστηκε με ανορθόδοξο τρόπο, προσλαμβάνοντας η κυβέρνηση της ΝΔ, με κάθε λογής εργασιακή σχέση, στο Δημόσιο, είτε με «σταζ» (stage) είτε με συμβάσεις εργασίας και παίρνοντας δανεικά.

«Το υπουργείο Εργασίας δεν παράγει ανεργία, η ύφεση την παράγει» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο μόνο με ενεργητικές πολιτικές μπορεί να θέσει ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας, αλλιώς θα είχε ξεπεράσει το 25%.

Ο κ. Κουτρουμάνης, τέλος, διεμήνυσε πως οριστική λύση θα δοθεί μέσα από την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΤΟΒΗΜΑ

ειδήσεις για Greece News | Greek News | Ειδήσεις | Ειδήσεις Σήμερα | Τελευταία Νέα |