Βάιντμαν και Σόιμπλε κατά Ντράγκι

05/12/2014 - Ειδήσεις - Τελευταία Νέα

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα (05/12/2014) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αντιγράψει την επιλογή της…

Σε δηλώσεις του μία ημέρα αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανήγγειλε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο Γενς Βάιντμαν εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι μία ποσοτική χαλάρωση δεν θα λειτουργήσει στην Ευρώπη.

“Δεν μπορεί κανείς να εφαρμόσει την ίδια φόρμουλα στην Ευρώπη, αυτήν που είχε επιτυχία στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία”, δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Φρανκφούρτη, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

“Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος που εκδίδει ομόλογα που είναι πολύ ασφαλή. Εδώ δεν έχουμε κεντρικό κράτος”, δήλωσε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι εάν ο δανεισμός γίνει πολύ φθηνός για τα κράτη, αυτό θα αποθαρρύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Βάιντμαν και η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, διατύπωσαν χθες την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τις θέσεις της υπέρ της πιστωτικής χαλάρωσης, δήλωσαν πηγές της ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις του Βάιντμαν ακολουθούν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα ότι μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους.

Σχολιάζοντας την ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομική αδυναμία απαιτεί μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Σόιμπλε δήλωσε: “Δεν είναι πεπεισμένος γι΄αυτό. Αντίθετα, είμαι της άποψης ότι αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί λύση, μάλλον είναι η αιτία (οικονομικών προβλημάτων)”, είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε χθες την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στην στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης και υποστήριξε την ιδέα της έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως κρατικά ομόλογα.
Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε επίσης ότι η εναντίωση της γερμανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από τη δέσμευσή της αυτή.

: Πηγή: NEWSBOMB.gr

ειδήσεις για News gr | Ειδήσεις | Ελλάδα | Επικαιρότητα | νέα |